La méteo
previsions 26/03/2023

Vent fort de ponent i del nord-oest, amb algun xàfec cap a les comarques gironines

Xàfecs aïllats i ventades, amb un ambient més fresc demà

4 min
Núvols lenticulars, com a pressagi de fort vent, des de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental)
Escolta aquí la previsió del temps
Altocúmuls lenticulars, des de Deltebre

En aquest inici de primavera continuem sense perspectives de canvis pel que fa a pluges o nevades abundants. Tot el que ens esperen són petits canvis, amb ventades, una mica més de fresca i alguns ruixats, però ni de bon tros s'albira una dinàmica de pluges continuades. Per tant, la tònica general dels dies vinents continuarà sent la manca de precipitacions que puguin alleujar una mica la greu sequera que patim. Actualment les reserves totals d’aigua dels embassaments de les conques internes catalanes està al 27%. No cal dir, doncs, que necessitem urgentment temporals de llevant o pertorbacions atlàntiques actives que vagin regant amb abundància el país, un fet que, ara mateix, no es preveu.

El que sí que podem predir és el temps a curt termini, que aquest cap de setmana ha estat marcat pel pas d’un front poc actiu que ha mantingut el cel mig enterbolit per núvols alts. Aquest matí el cel ha estat bastant net i només ha aparegut aquest tel de núvols alts que no ha deixat precipitacions, a excepció del Pirineu més septentrional. A l'Aran i nord del Pallars Sobirà, durant la primera part del dia podrà caure algun primer plugim, en forma de neu a partir de 1.800 metres i amb tendència a baixar de cota ràpidament amb el pas de les hores. A la resta del territori lluirà el sol i el vent de ponent es reforçarà, inicialment a cota alta del Pirineu. A migdia les ratxes ja seran d'intensitat moderada a Ponent o al prelitoral central i sud, amb algun cop moderat o fort, sobretot durant la tarda o vespre. El Meteocat ha emès un avís per ratxes fortes (superiors als 70 km/h) que afectaran el Pirineu, Ponent, el prelitoral i el litoral, sobretot central i sud.

Fins a les 19 h de diumenge hem registrat les següents ratxes màximes de vent de ponent i de mestral:

  • Portbou: 103 km/h
  • Puig Sesolles (PN Montseny): 100 km/h
  • Port del Compte (2316 m): 81 km/h
  • Alguaire: 80 km/h
  • Òdena: 77 km/h
  • Montserrat (Sant Dimes): 75 km/h
  • Cervera: 73 km/h
Avís per fortes ratxes de vent previstes per avui diumenge

Aquesta entrada de vent està associada a un front que només apunta a ser una mica actiu al vessant nord del Pirineu, com ja hem comentat. A la tarda es podran reactivar els xàfecs al nord-est i seran més probables cap al Pirineu oriental i la serralada Transversal, amb alguna calamarsada o xàfecs de neu granulada. La cota de neu voltarà els 1.800 metres inicialment, però baixarà cap al vespre i nit fins als 1.500 o els 1.200 metres (a l’Aran i a la franja nord de la Pallaresa). A la resta de Catalunya només veurem passar núvols alts i mitjansque seran més abundants durant les hores centrals del dia. Per tant, el front passarà sense pena ni glòria i deixarà, amb sort, algun ruixat entre el Ripollès, la Garrotxa, l'interior de la Selva i l'Alt Empordà.

La temperatura d'avui, a primera hora, serà més alta que la d'ahir, en general, i la màxima tornarà a repuntar a la meitat sud del litoral i prelitoral a causa dels vents de ponent. En canvi, baixarà cap al Pirineu i en punts del nord-est. Els valors extrems arribaran als 26 °C o 27 °C a les Terres de l'Ebre, i cap als 24 °C o 25 °C a la Costa Daurada i el prelitoral central.

A causa d'aquest ambient ventós, les mínimes nocturnes s'han mantingut altes, per exemple els 16 ºC registrats de bon matí a Anglès. A Barcelona (al port, la mínima ha estat d'11 °C. En canvi, allà on ha estat més serè i sense vent, la nit ha estat freda, amb valors d'entre els 3 ºC i els 5 ºC a la Costa Brava (3 ºC a Castelló d'Empúries).

Temperatura màxima prevista

El termòmetre baixarà durant les matinades de demà i de dimarts, amb una refrescada general. No obstant, la temperatura remuntarà ràpidament dimecres i al voltant de dijous que ve tindrem una nova entrada d'aire càlid que pot provocar temperatures fins i tot més altes que les dels últims dos dies: un altre pic de calor de maig o fins i tot de juny a finals de març. Entre dijous i divendres les màximes pujaran fins a 7 graus més respecte a les previstes per avui.

A mitjà termini es veu algun petit canvi al voltant del divendres 31 de març amb un front que pot afectar el Pirineu occidental, però que difícilment arribarà a deixar pluja a la resta del país.

Pluja total prevista per divendres 31

A llarg termini, alguns models donen canvis amb possibles nevades al Pirineu occidental els dies inicials de la Setmana Santa i un descens tèrmic acusat. En tot cas, no vindran pluges generals, sinó més aviat xàfecs, alguna tronada i ambient més fred. Ho haurem d'anar seguint!

stats