previsions 09/11/2021

La méteo: pluges, vent i un Mediterrani molt mogut

Aquest dimecres les precipitacions afectaran moltes comarques de l'est, sobretot a la tarda

4 min

BarcelonaTarda de temps cada cop més insegur. A partir del migdia han començat a aparèixer ruixats puntuals en comarques de la meitat est, pluges poc abundants i que duren poca estona. Fins a les set de la tarda destaquen els 2 l/m² acumulats al PN del Garraf i al Montseny. Durant el vespre el temps seguirà sent molt insegur a les comarques de Girona i de Barcelona, els ruixats podrien anar a més a la Costa Brava, però en general seran poques gotes. L'augment dels núvols i l'entrada del gregal han provocat una baixada de la temperatura generalitzada i fins i tot contundent en algun cas: a Girona dels 23 graus d'ahir al migdia s'ha passat a només 15 avui.

Diferència entre la temperatura d'avui a dos quarts de quatre de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

El vent ha començat a bufar de gregal, cosa que fa que es deixi sentir amb ganes en molts punts de la costa. Fins a les set de la tarda al Tibidabo hi ha hagut un cop de vent de 63 km/h i al Port de Barcelona un de 62. Les ventades són més fortes a les Balears on hi ha hagut ratxes de 87 km/h a Capdepera i de 82 a l'Aeroport de Menorca. Les pluges ja han acumulat 48 l/m² a Escorca, 36 a la Serra d'Alfàbia i 30 a Maó.

Demà el vent continuarà deixant-se sentir en tots aquests sectors i tornarà a guanyar força també a l'Empordà. A Menorca i a Mallorca algunes ratxes podrien arribar a ser més fortes entre aquesta nit i demà al matí.

Cops de vent màxims previstos entre les 4 i les 7 de la tarda

Tot plegat comportarà una situació marítima complicada, amb onades d'entre 3 i 4 metres en molts punts del litoral català. El Meteocat alerta de perill alt per mala mar a tota la costa, i fins i tot de perill molt alt a la Costa Brava, on s'espera que hi hagi mar brava amb onades de més de 4 metres. Els avisos de l'Aemet per avui a les Balears parlen d'ondes màximes de fins a 9 o 10 metres. La situació marítima continuarà molt alterada demà, i, encara que a partir de dijous pugui millorar, com a mínim fins divendres el vent continuarà bufant de nord-est i provocarà mala mar.

Després de dies de vent i mala mar a causa de la pertorbació mediterrània Blas, avui arribaran també pluges. En general a Catalunya encara hi haurà més sol que núvols, però a la tarda el cel s'anirà tapant per l'est. A les Balears les pluges començaran al migdia i podrien acumular més de 40 o 50 l/m² en molts casos. Entre avui i demà alguns registres podrien acostar-se als 100 a la serra de Tramuntana.

A Catalunya a partir del vespre el temps ja serà insegur, però les pluges més extenses i abundants arribaran demà a partir del migdia i de cara a la tarda i nit. Els models de previsió avui confirmen que les quantitats més abundants es recolliran en comarques de Girona i a la Catalunya del Nord, on en alguns casos es podrien acumular 30 o 40 l/m². Les pluges també afectaran les comarques de Barcelona i la Catalunya Central, encara que no hi plogui tant.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Dijous el temps continuarà sent molt insegur, però les pluges seran molt més minses i intermitents. No és descartable que entre dijous al vespre i divendres torni a ploure de forma abundant en algunes comarques de Girona, però això és més incert. On és més probable que continuï plovent fins divendres és a les Balears. La situació millorarà molt lentament. El més segur és que el cap de setmana encara continuïn apareixent ruixats sobre el mar, però que a Catalunya gairebé no plogui enlloc. Al sud del País Valencià i a les Balears hi ha més dubtes de si les pluges continuaran durant el cap de setmana.

Torna la remor d'un possible minihuracà mediterrani

A finals de la setmana passada els models de previsió flirtejaven amb la possibilitat que el 'Blas' acabés sent un minihuracà mediterrani o medicà, fet que hagués comportat conseqüències més greus a les Balears. Aquesta possibilitat es va esvair durant el cap de setmana, però ara els models de previsió tornen a inflar-la de cara a dijous i potser fins i tot en successius dies. Així ho ha exposat en una piulada el director del Meteocat, Eliseu Vilaclara.

En aquestes situacions la incertesa és gran fins i tot a només dos dies vista. A hores d'ara el més probable és que el temps no empitjori dijous, divendres o dissabte, però algunes sortides de models dibuixen un possible minihuracà que es mouria erràticament entre dijous i dissabte pel Mediterrani i que podria fins i tot acostar-se a Catalunya. Amb els mapes d'avui no és probable que això acabi passant, però caldrà tenir un ull posat a les pròximes actualitzacions dels models meteorològics.

La temperatura dels pròxims dies serà bastant normal per a l'època. Entrarem en una fase de temperatures menys diferenciades entre el matí i el migdia. No hi haurà glaçades a les nits, però en canvi al migdia no es passarà dels 20 graus enlloc. Demà els núvols faran que la temperatura continuï baixant al migdia.

A llarg termini no hi ha d'haver grans canvis de masses d'aire. Com a mínim fins a mitjans de mes no hi haurà noves fredorades, però tampoc res que s'assembli a un estiuet. La tendència més probable de cara a la segona part del mes és que el fred continuï sent protagonista, però que les precipitacions no acabin d'arribar de forma clara.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà
stats