previsions 14/03/2022

La méteo: setmana de vent de mar, temporal marítim i pluges irregulars

Demà les precipitacions seran escasses, però entre dimecres i dijous tornaran a aparèixer amb força en algunes comarques

5 min

BarcelonaEl fort vent, la mala mar i també algunes pluges han marcat l'inici de setmana. Les ventades d'entre llevant i gregal no només s'han deixat sentir amb força a prop de mar, sinó que també han arribat a Ponent. D'entre els cops de vent més forts d'avui destaquen els 108 km/h de la Tosa d'Alp, els 98 del Montsec d'Ares, els 82 d'Alguaire, els 80 d'Horta de Sant Joan i els 76 de Torredembarra. Estacions de particulars han registrat ventades de fins a 84 km/h a Tarragona i de 72 al Port de Mataró. A les Balears el vent ha arribat als 91 km/h a Sóller i a 79 a Banyalbufar. Aquest matí les boires de mesura de Ports de l'Estat han arribat a registrar onades de 4,5 metres a l'est de Menorca. A Tarragona hi ha hagut onades de més de 3 metres. Els Bombers han hagut d'atendre una vintena d'avisos relacionats amb el vent. No consta que hi hagi cap persona ferida. Avui en general ha plogut ben poc, però alguns observatoris de les Terres de l'Ebre i del Pirineu sí que han acumulat força aigua. Destaquen els 53 l/m² acumulats al PN dels Ports, els 21 d'Alins, a la cota 2.400 del Pallars Sobirà i els 18 d'Horta de Sant Joan. Per desè dia consecutiu aquest migdia hi ha hagut temperatures més baixes del que seria habitual per a l'època. De mitjana les màximes han sigut 4,5 graus inferiors a la referència dels últims anys.

Comencem una setmana de temps mogut, tot i que sense que es dibuixi de manera clara una nova tongada de pluja extensa i abundant com la de l'inici del cap de setmana. Avui el pas d'un nou front deixarà precipitacions destacables als Ports i al Pirineu, amb una cota de neu que si bé durant bona part del dia es mantindrà al voltant dels 1.600 metres, de cara al vespre tendirà a pujar. A la resta de comarques també cauran alguns ruixats puntuals, sobretot al migdia, però seran precipitacions poc abundants i més aviat testimonials.

Acumulacions de precipitació previstes per a aquest dilluns.

El vent i la mala mar seran força més protagonistes que la pluja en moltes comarques. Avui les ratxes d'entre llevant i gregal arribaran a superar els 70 o 80 km/h de cara a la tarda, sobretot a la Costa Daurada però també en punts alts del prelitoral i fins i tot en sectors més interiors. El vent també bufarà amb ratxes fortes a les Balears, sobretot a l'est de Menorca i de Mallorca. Aquest vent de mar provocarà que la situació marítima empitjori entre aquest vespre i demà.

Cal esperar onades de més de 3 i fins i tot de més de 4 metres, en un temporal que fa que el Meteocat alerti de perill alt per onatge a tot el litoral català. Protecció Civil té activades les alertes dels plans Ventcat i Inuncat, a causa d'aquesta situació de vent i mala mar. Aquesta situació de vents marítims i mala mar serà persistent i podria allargar-se bona part de la setmana. A partir de dijous les ratxes no seran tan fortes, però el vent continuarà bufant de mar cap a terra.

Demà s'obriran clarianes en moltes comarques del Pirineu i en general de la meitat oest, però a prop de mar els núvols continuaran sent abundants. A primera hora encara podria ploure en punts de l'Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, però demà en general no farà falta el paraigua. El vent no serà tan fort com avui, però continuarà bufant amb ratxes de més de 50 o 60 km/h en moltes comarques centrals i del sud.

Entre dimecres i dijous hi haurà precipitacions més extenses, però a hores d'ara el més probable és que aquestes pluges més abundants no siguin tan extenses com en l'inici del cap de setmana. Segurament s'acumularan quantitats importants de pluja a les Terres de l'Ebre, als Ports, al País Valencià i també en sectors del nord-est com el Pirineu oriental, l'Empordà, la Garrotxa o fins i tot punts de la serralada Transversal, però en general el més probable és una situació de pluges poc abundants.

Una potent entrada de pols del Sàhara també serà un factor a tenir en compte aquesta setmana, sobretot al voltant de dimecres. Les pluges que arribin en el tram central de la setmana aniran molt acompanyades de fang. També hi haurà una forta pujada de la cota de neu. Entre dimecres i dijous se situarà per sobre dels 2.000 metres en alguns moments, cosa que farà que es fongui molta de la neu caiguda els últims dies, i que els rius augmentin de cabal. L'entrada de pols del Sàhara s'ha començat a notar amb intensitat avui all sud-est de la península. Aquesta comparació entre el cel de dissabte i el d'avui que ha compartit a les xarxes socials el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant és realment impactant. A Catalunya la intrusió de pols no serà tan intensa, però el cel també es notarà més tèrbol entre demà i dijous.

Fins ara les pluges del cap de setmana han provocat un augment discret de les reserves d'aigua. La sequera acumulada ha fet que molta de la pluja caiguda hagi sigut absorbida per un terreny assedegat. Un exemple clar d'això és el del pantà de Boadella-Darnius, on, tot i ser el lloc de Catalunya on més ha plogut en els últims dies (139 l/m²), les reserves d'aigua només han experimentat un petit increment i el nivell de pantà encara es manté per sota del 50%. És molt incert el temps de la segona part de la setmana, i no són descartables nous episodis de pluja o bé durant el cap de setmana o bé en tram final del març, però cal tenir en compte que per ara la sequera continua.

L'hivern ha revifat i aguantarà

Hi ha un altre aspecte important del temps dels pròxims set dies: el fred no marxa. Tot i que aquesta primera part de la setmana sí que hi haurà una important entrada d'aire càlid, a mitjà i llarg termini les baixes temperatures tornaran. És probable un cap de setmana i un inici de la setmana que ve amb més fred del que tocaria. La primavera començarà oficialment diumenge que ve a dos quarts de cinc de la tarda, però tot apunta que gairebé tot el que ens queda de març el passarem amb temperatures lleugerament o marcadament baixes per a l'època, segons el dia. Aquest ambient poc primaveral ja fa deu dies que dura i s'està notant sobretot en les temperatures màximes, els valors del migdia. Atenció a aquesta dada: a hores d'ara la mitjana de les temperatures màximes del mes de març a Catalunya és d'11,6 ºC, la de tot el mes de gener va ser d'11,5 ºC i la del febrer de 14 ºC. La primera part del març ha tingut migdies molt més freds que el febrer i similars als del gener.

stats