La méteo
previsions 19/03/2023

Xàfecs intermitents seguits d'una pujada del termòmetre

Xàfecs intermitents en punts del Pirineu, el Prepirineu i les comarques interiors de Girona

3 min
Parc de l'Agulla, Manresa

BarcelonaHem encetat el diumenge amb el cel ben tapat al terç nord i a la meitat est, on els núvols han estat presents des de primera hora del matí i a mesura que ha anat avançant el dia han guanyat protagonisme fins a deixar el cel pràcticament cobert. A la resta del territori, el cel ha quedat força més destapat, però a partir del migdia han crescut nuvolades al quadrant nord-est i en altres punts de la Catalunya Central. La temperatura a primera hora del matí ha quedat lleugerament per sobre de la d'ahir, sobretot a les zones on la nuvolositat s'ha mantingut durant la nit, si bé al Pirineu i el Prepirineu ha decaigut força: -0,9 °C al Pont de Suert i -0,6 °C a Das - Aeròdrom.

Les precipitacions s'han mantingut aquesta nit al sector del nord-est, al Prepirineu oriental i al Pirineu, i a partir del migdia s'han reactivat els ruixats al terç nord i en punts de muntanya dispersos de la Catalunya central, el Vallès oriental i el Maresme: en general ha plogut poc i en forma de xàfec intermitent, però localment alguns punts han arribat a descarregar més de 10 l/m²:

  • 12,7 mm (Olot)
  • 12,3 mm (Santa Coloma de Farners)
  • 9,8 mm (Cassà de la Selva)
  • 9,8 mm (Girona) 
  • 8,9 mm (Viladrau)

La cota de neu s'ha situat per sota la d'ahir i s'ha mogut entre els 1.600 i els 1.800 metres.

Boí i Taull

Pel que fa a la temperatura, les màximes han quedat una mica més curtes que les d'ahir, sobretot a les comarques gironines, on la presència de núvols dificultarà la pujada del termòmetre a les hores centrals del dia. Tot i haver patit una baixada important de la temperatura màxima respecte al dilluns 13, on la mitjana es va situar 7 graus pers obre la mitjana climàtica, ens hem seguit situant 2 graus per sobre la normalitat de l'època.

De cara a dilluns esperem un canvi de temps respecte a aquest cap de setmana: el solc amb aire fred en alçada s'enretirarà i dominarà la situació anticiclònica. El cel es mantindrà pràcticament assolellat el llarg del dia i a partir de la tarda començaran a arribar bandes de núvols alts que deixaran el cel enterbolit. Al migdia tornarem a experimentar temperatures a tocar dels 20 graus, sobretot a Ponent i les Terres de l'Ebre, on, de manera local, pot ser que s'arribin a superar.

A partir d'aquí els models indiquen una pujada progressiva de les màximes al llarg de la setmana: les zones amb un increment del mercuri més intens seran el pla de Lleida i la Depressió Central, que es mantindran un parell de graus per sobre de la resta del territori. Ara per ara, es preveu un pic de calor intensa de cara a diumenge vinent, amb valors per sobre dels 25 graus a Ponent, la Catalunya Central i l'interior de les comarques gironines, segons el model americà GFS.

Pel que fa a la precipitació, a llarg termini no hi ha gaires indicis de canvis importants. Ara mateix els models de previsió només mostren alguns ruixats de cara a divendres i dissabte al vessant nord del Pirineu i al nord del quadrant nord-est. A partir d'aquí tornaríem a la monotonia, sense més previsions de pluges. De fet, s'espera que acabem aquest mes de març amb una mitjana de precipitacions molt per sota de la mitjana climàtica. Tot i això, els mapes a llarg termini mostren que el mes d'abril serà més plujós que habitualment, en concret a Catalunya: les zones pintades de verd són les regions amb més probabilitat de precipitació.

Probabilitat de precipitació
stats