previsions 16/06/2021

La méteo: una tongada de tempestes fortes posarà fi a la calor més intensa

La méteo: una tongada de tempestes fortes posarà fi a la calor més intensa

3 min

BarcelonaLa calor ha començat a afluixar una mica, sobretot en comarques de l'oest on avui les màximes han arribat a baixar 4 o 5 graus respecte ahir en alguns casos. L'augment dels núvols i el fet que la calorada comenci a remetre ha fet que per al conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes hagi sigut de 29 graus, gairebé dos graus més baixa que la d'ahir. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen (en ºC):

  • Artés, 35,5
  • Girona, 35,5
  • Tortosa, 35,4
  • Sant Salvador de Guardiola 35,2
  • Òdena, 35,1
  • Gurb 34,5
  • Manresa, 34,4
  • Igualada, 34,1

Els núvols han arribat a deixar algunes gotellades de fang a l'oest de Catalunya i a l'altiplà central, pluges molt minses en general. Demà arriba un canvi de temps important que afectarà moltes comarques. De matinada i a primera hora els ruixats afectaran sobretot comarques de l'extrem oest de Catalunya, però entre el migdia i les primeres hores de la tarda hi haurà una segona tongada de tronades que arribarà fins a comarques més centrals i alguns sectors de la costa i del prelitoral sud. Demà a primera hora de la tarda algunes tempestes podrien ser fortes i acompanyades de pedra. Com més a l'est, menys probable que demà hi plogui amb ganes. A la Costa Brava, al Maresme o fins i tot al voltant de Barcelona, si hi arriba a ploure, serà en forma de gotellades.

El Meteocat ha activat aquet matí un avís per possibles ruixats forts que afecta tota la meitat oest de Catalunya. L'avís de perill és del grau més baix, però l'SMC alerta que els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta, i localment de pedra i de ratxes de vent fortes o molt fortes.

Acumulacions de precipitació previstes per a demà.

La pluja de demà pot anar bastant acompanyada de fang, sobretot de matinada i a primera hora. Aquest matí el nivell de partícules PM10 ha arribat a 50 ug/m³ d'aire a Lleida, és a dir, s'ha igualat el nivell màxim permès. A la costa i al prelitoral la concentració de partícules no és tan alta, però la qualitat de l'aire també ha empitjorat els últims dies, empesa per la falta de vent. La mitjana de diòxid de nitrogen a Barcelona durant els últims set dies ha arribat a 33 ug/m³ d'aire, el valor més alt des de finals de gener.

El canvi de temps de demà provocarà una baixada contundent de la temperatura, sobretot en comarques de la meitat oest. Arribarem al cap de setmana amb entre 2 i 5 graus menys que els últims dies. Com més a prop de la costa, més difícil de notar serà la baixada del termòmetre. El cap de setmana la dinàmica no serà gaire diferent. A l'oest la temperatura continuarà sent notablement més baixa que els últims dies, mentre que a la costa el canvi d'ambient no serà tan clar. El cap de setmana hi haurà més vent i la situació marítima no serà tan plàcida com els últims dies.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

Dissabte i diumenge seran dies variables. Encara no se sap de manera clara quin serà el panorama del cap de setmana, ni tan sols si hi haurà més ruixats dissabte o diumenge. El que sí que sembla clar és que els ruixats i les tronades seguiran afectant més les comarques de la meitat oest que no pas les de Girona i Barcelona.

És possible que el cap de setmana la sensació de xafogor pugui seguir sent bastant insuportable en alguns punts de la costa, però la tendència fins a Sant Joan serà cap a temperatures més normals per a l'època. La primera part de la setmana que ve serà segurament el moment amb temperatures més agradables des que va començar a fer calor el cap de setmana passat.

Probabilitat que dissabte plogui amb ganes (més de 5 l/m2).
Probabilitat que diumenge plogui amb ganes (més de 5 l/m2).
stats