Societat 07/02/2019

Els menors tornen a la comissaria

Només a les seus policials de Ciutat Vella i plaça d’Espanya hi han passat la nit 700 nens en tres mesos

Natàlia Vila / Pau Esparch
2 min
La crisi dels MENA arriba a les entitats de nois extutelats

BarcelonaEl degoteig de menors estrangers no acompanyats, mena, que arriben a Catalunya i passen la nit a les comissaries no s’ha aturat. Quatre mesos després de l’allau d’arribades que va col·lapsar la Ciutat de la Justícia i les comissaries barcelonines, la xifra ha disminuït però continua sent elevada. Segons ha pogut confirmar l’ARA, entre novembre i gener, 700 menors estrangers han passat la nit en només dues estances policials de Barcelona: la de Ciutat Vella i la de plaça Espanya. Són, de mitjana, gairebé vuit menors per nit, només en dues comissaries. De fet, a plaça Espanya han comptabilitzat 23 menors només entre dilluns i dimecres.

Aquesta xifra, a més, no recull la resta de seus policials. “La realitat és que, com que tenim cada vegada més centres, apareixen menors en comissaries de tot Catalunya”, admet la responsable de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, la DGAIA, Ester Cabanes. Un exemple és la comissaria d’Arenys de Mar, com ha denunciat el sindicat SAP-Fepol, el majoritari dels Mossos. El sindicat lamenta que la imatge “denigrant” de menors dormint a les comissaries s’hagi tornat habitual i demana a la Fiscalia de Menors que resolgui l’escrit que li va presentar fa més de quatre mesos. La portaveu del SAP-Fepol, Imma Viudes, admet que la DGAIA ha intentat revertir la situació, però “el problema persisteix”.

Quan un menor arriba a comissaria, els Mossos l’han d’identificar i avisar la DGAIA, que els passa a recollir. Algunes fonts policials, però, critiquen que a partir de les tres de la tarda “ja no els passa a buscar ningú”. Cabanes explica que “la DGAIA té tres furgonetes per recollir els nois i traslladar-los a centres, però si n’apareix un a Amposta, quatre a Barcelona i un a Lleida, de vegades, és impossible fer-ho immediatament”, admet.

El SAP també reconeix que no tots aquests menes acaben d’arribar, sinó que alguns s’han escapolit del seu centre. “Molts volen estar a Barcelona; d’altres no volen compartir centre amb nois d’altres països -explica Cabanes-. La casuística és tan gran que és molt complicat gestionar-la”.

Descongestionar les comissaries

“En primer lloc aquests nens no haurien d’estar en comissaries i en segon lloc ens ocupen recursos”, etzibava ahir un agent a aquest diari. “Jo entenc que és un degoteig constant, però no es pot evitar i entre les seves tasques hi ha la protecció”, respon Cabanes. Tal com va avançar l’ARA, la conselleria té previst obrir un centre nou, aquesta primavera, per descongestionar les seus policials. Estarà obert 24 hores i els Mossos hi podran enviar els nois en qualsevol moment. Mentrestant, només aquest 2019 el Govern assegura que ja ha obert 135 places noves, i la setmana que ve en crearà 20 més. El temps, però, els juga en contra perquè, segons les seves pròpies previsions, aquest any arribaran a Catalunya 5.500 menes : 1.900 més que l’any passat.

El ball de xifres dels ‘menes’

700 pernoctacions des de novembre en només dues comissaries

Mossos i Govern coincideixen que no hi ha una xifra exacta perquè els nois es mouen constantment

135 places noves en un mes

La DGAIA obre places a contra- rellotge però no dona l’abast a recollir tots els nois en comissaries

stats