El 30% de les persones que surten de la presó a Catalunya hi tornen a entrar abans de quatre anys

La xifra és un 10% inferior a la del 2008, i la més baixa des del 1987, quan es van començar a fer aquests estudis

7 de cada 10 persones que surten de la presó no tornen a ingressar-hi per un nou delicte 4 anys després. Per tant, només el 30% dels excarcerats reincideixen, la xifra més baixa des que es recullen les dades i que suposa un 10% menys que el 2008. Aquesta xifra és la més baixa des de 1987, quan se'n van començar a fer estudis.

El perfil del reclús, d'edats més avançades des del primer ingrés, i el descens de la criminalitat són dos dels motius que fixa el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) que també ha detectat que les taxes més baixes de reincidència coincideixen amb presos que han pogut gaudir de llibertat condicional, règim obert o permisos, tot i que no sempre és possible concedir-los.

Manel Capdevila, responsable de l'estudi, considera que ''sortir en llibertat condicional és una garantia de no reincidència''. Les dades demostren que 9 de cada 10 interns que han sortit en llibertat condicional no reingressen, unes xifres altes, que també es donen en els presos que han pogut complir condemna en règim obert, i entre els quals 8 de cada 10 interns en 3r grau, tampoc no reingressen.

Per això, des del Departament de Justícia s'ha apuntat la possibilitat de modificar els criteris per concedir aquest tipus de permisos, que a nivell internacional, també s'ha demostrat que són una bona eina per a la reinserció social dels presos. Pere Soler, director General de Serveis Penitenciaris, ha reconegut que sovint, el compliment de la totalitat de la responsabilitat dels interns, dificulta aquestes concessions. Per això, Soler, ha assegurat que s'estan buscant mecanismes per ''unificar criteris'' a l'hora d'atorgar uns permisos i augmentar de ''forma significativa'' els majors règims, per no penalitzar les famílies.

Menys delictes

El CEJFE aposta que el descens de la criminalitat, xifrat en un 70,7 el 2011, i en un 65,34 el 2014, és un dels motius pels quals la taxa de reincidència també ha disminuït. A més, consideren que els sistemes de prevenció i seguretat en delictes menors, han contribuït en aquesta davallada, gràcies al paper dissuasiu que tenen. A més a més, s'apunta que el perfil d'excarcerat també ha anat canviant, sobretot amb edats més elevades des del primer ingrés, i per tant, també edats més elevades a la seva sortida de la presó.

Els nous equipaments penitenciaris, l'obertura de 5 unitats dependents externes per al tractament de les toxicomanies, amb un increment considerable d'interns tractats, i l'increment de persones en tallers productius, també són algunes de les possibles causes que el CEJFE considera que han pogut contribuir a la no reincidència.

L'estudi també deixa altres dades, com per exemple que de mitjana, els excarcerats triguen 11 mesos a tornar a delinquir, però la majoria, el 65% ho fan dins del primer any. Durant el segon any ja pugen al 87%. El delicte principal en la primera reincidència és contra la propietat, en un 60,2% dels casos, i la mitjana d'ingressos penitenciaris posteriors és de 2,2.

 

Més continguts de