Salut
Societat 28/07/2011

Boi Ruiz justifica el tancament dels CAPs i diu que la pressió ciutadana no farà canviar els seus plans

El conseller de Salut ha garantit l'atenció sanitària tot i el tancament i la reducció horària d'alguns CAPs, però ha afegit que la pressió ciutadana no fara canviar els plans de la conselleria

Lara Bonilla/marta Bausells
2 min

BarcelonaEn referència als centres d'atenció primària que tanquen aquest estiu, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha dit que els ciutadans continuaran sent atesos, ja sigui per telèfon com amb visites mèdiques nocturnes a domicili i també ha garantit el servei d'ambulàncies. El conseller també ha dit que la pressió ciutadana no farà canviar els plans de la conselleria. "Per molta pressió ciutadana que hi hagi, no deixarem de tenir consultes d'atenció continuada que no arriben a fer una visita de mitjana al dia, i això és insostenible per sentit comú".

El departament de Salut està revisant les operacions que ara estan en període de garantia -sis mesos d'espera màxim abans de ser intervingut- per decidir quines patologies continuaran en garantia i quines no. Es prioritzaran aquelles patologies que tenen un impacte en la qualitat de vida del pacient i risc de complicació durant l'espera. Ara n'hi ha una quinzena però el departament està estudiant fins a una trentena de procediments, els més freqüents. De moment, s'incorporaran quatre noves intervencions: el cataterisme cardíac, la cirurgia cardíaca valvular, la cirurgia cardíaca coronària i les reparacions d'hèrnia discal.

El conseller compareix avui per explicar quines actuacions té previstes el departament amb el pressupost aprovat per aquest 2011. El total del pressupost de Salut són 9.866 milions d'euros, 900 milions menys que l'any passat. Aquests recursos es repartiran entre els serveis sanitaris i assistencials (7.360 milions), els serveis de farmàcia (2.002 milions), les inversions en noves instal·lacions o centres hospitalaris (352 milions) i la simplificació administrativa (260 milions).

Ruiz ha negat que es redueixi el nombre de llits, i ha afirmat que enguany hi haurà els mateixos llits disponibles que al 2010, concretament 14.100 -i ha remarcat que el fet que estiguin disponibles no vol dir que s'usin: al 2010 se'n van utilitzar només 11.100, ha dit-.

Representants de l'associació Dones de Breda, ciutadans de Badia del Vallès i treballadors del transport sanitari han assistit a la compareixença per protestar per les retallades en la sanitat.

stats