Set de cada deu hospitalitzats per covid no estan vacunats

Salut preveu que la setmana que ve ja hi hagi 300 llits de crítics ocupats

3 min
Una infermera treballant a l'àrea covid de la planta de pneumologia del Sant Pau.

BarcelonaCreix la preocupació pel ràpid augment d'hospitalitzacions entre persones joves, sobretot entre les no vacunades. Ara mateix, set de cada deu ingressats per covid als centres sanitaris no estan vacunats: suposen el 77,6% dels 219 pacients a les unitats de cures intensives (UCI) i el 71% dels 1.185 malalts a les plantes convencionals. "Però no podem dir que són persones que no s'hagin volgut vacunar", ha matisat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha afegit que, si bé alguns sí que podrien haver rebutjat posar-se la vacuna, molts no van arribar a temps a demanar hora. Per exemple, perquè fa relativament poc temps que s'ha obert la vacunació als grups d'edat de menys de 40 anys.

La vacunació és un escut protector de cara a patir efectes greus de covid, cosa molt evident a les UCI. Només el 7,8% dels malalts crítics han rebut les dues dosis de la vacuna i, per tant, tenen la pauta completa, segons Salut. En canvi, el 14,6% havien rebut la primera dosi i, per tant, encara tenien risc que, en cas de contagi, poguessin presentar complicacions severes. A les urgències i plantes convencionals, la presència de persones vacunades també és molt més baixa. En aquest cas, el 13% dels pacients han rebut almenys una dosi i el 16% n'han rebut dues. Això és així perquè ni la immunitat és automàtica –cal que passin unes setmanes des de la punxada per veure'n els efectes– ni tothom que es vacuna queda protegit de la malaltia (es calcula que un 10% dels vacunats no desenvolupen immunitat).

Gairebé la meitat (45%) dels pacients que arriben a un hospital tenen entre 30 i 50 anys i l'estat de la campanya de vacunació també és fonamental per comprendre per què els hospitals reben ara més pacients joves. Les franges d'edat més elevades fa mesos que es van començar a immunitzar. En canvi, el torn de les persones de menys de 40 anys fa cosa d'un mes que va arribar. Amb l'esclat de contagis de les últimes setmanes, sobretot entre els no vacunats, s'ha produït un augment ràpid de les entrades de persones joves, especialment a les plantes convencionals, però també a les UCI.

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha avisat aquest dimecres que la corba d'ingressos en aquest col·lectiu gairebé "s'equilibra" amb la dels més grans de 50 anys, el segment de població més susceptible d'emmalaltir severament i, alhora, el més protegit: "La vacunació ha fet que les franges d'edat de les persones no vacunades comencin a estar en igualtat de condicions que les persones de més edat".

La prioritat de Salut ara és acabar de vacunar la població de 60 a 69 anys, el grup d'edat que més entra a les UCI, i per això escurçarà l'administració de les segones dosis d'AstraZeneca a quatre setmanes, quatre menys que fins ara. Simultàniament, també vol acabar d'immunitzar tots els més grans de 30 anys, el grup que més llits convencionals ocupa.

221.000 visites als CAP a la setmana

Craywinckel ha afirmat que si el ritme d'ingressos hospitalaris es manté com fins ara –amb un centenar d'entrades diàries a planta i una desena a les UCI–, en una setmana es preveu que es puguin superar els 300 llits de crítics ocupats. "No arribem a les xifres de pressió assistencial de la primera onada, però sí que ens fa patir. No hem aconseguit descongestionar com volíem la primària i ja estem congestionant el segon nivell assistencial, cosa que pot posar tot el sector en tensió", ha admès.

Per aquest motiu, alguns centres sanitaris es plantegen desprogramar activitats de cara a la setmana que ve i ja estan reobrint dispositius covid-19, com els edificis annexos d'hospitals que s'havien aconseguit tancar les últimes setmanes. També els centres d'atenció primària (CAP) han hagut de frenar la recuperació de la presencialitat perquè han triplicat l'activitat dedicada al coronavirus amb més de 221.000 visites els últims set dies.

"Les taxes d'incidència ens indiquen que l'onada encara no s'ha frenat. Són xifres molt altes, sobretot en joves, i amb una repercussió assistencial creixent tant a la primària com als hospitals", ha afirmat Cabezas. La secretària ha descrit la cinquena onada com la "tempesta perfecta" i ha afirmat que els desencadenats són l'increment de la vida social, com els viatges de final de curs, la retirada de la mascareta i els grans esdeveniments, i l'expansió de la variant Delta, que ja representa el 84% dels casos seqüenciats a Catalunya. "En cap de les anteriors onades s'havia vist un increment tan explosiu com l'actual", ha avisat.

Rècord de trucades al 061: fins a 60.000 cada dia

El 061 Salut Respon torna a batre rècords: rep diàriament unes 60.000 trucades, la majoria relacionades amb el coronavirus, com ara dubtes amb la vacunació, amb el certificat de vacunació o amb els símptomes compatibles amb el virus. Aquesta xifra multiplica per deu la de trucades que es rebien abans de la pandèmia i duplica la dels moments més crítics, el març del 2020, en què es van atendre unes 25.000 trucades diàries.

Els últims mesos s'ha millorat el sistema operatiu perquè puguin entrar fins a 600 trucades alhora, però Craywinckel assegura que amb el volum actual "el dispositiu se satura". La directora del CatSalut ha demanat fer un ús més racional d'aquest servei i reservar aquest número per a casos urgents o que requereixin una valoració clínica.

stats