Vacunació covid

El 87% dels essencials menors de 60 anys trien AstraZeneca i no Pfizer per a la segona dosi

Només un de cada deu fa cas a la recomanació del ministeri de Sanitat de punxar-se Pfizer

Ara
2 min
Una professional manipulant una vacuna d'AstraZeneca.

BarcelonaL’inici de la vacunació amb segones dosis als treballadors essencials menors de 60 anys ha posat de manifest que una àmplia majoria opta per posar-se AstraZeneca –la mateixa de la primera dosi– en comptes de seguir la prescripció del ministeri de Sanitat i inocular-se Pfizer, aquesta vegada. Un 87% dels 4.603 vacunats a Catalunya dijous –el primer dia– va decidir completar la pauta sense combinar les dues vacunes, contradient les indicacions que havia fet el ministeri de Sanitat, que ja ha aixecat la veu per recordar a les comunitats autònomes que no poden recomanar activament al col·lectiu la dosi d’AstraZeneca per sobre de l’opció de Pfizer. El departament que lidera Carolina Darias va instar els governs autonòmics a no generar situacions que poden truncar la bona marxa de la campanya de vacunació.

La instrucció de l’Estat, després de setmanes de deliberacions, va ser que s’injectés Pfizer al col·lectiu essencial menor de 60 anys. Davant les discrepàncies que això va aixecar entre moltes comunitats, es va obrir la porta a optar per AstraZeneca sempre i quan la persona aportés en el moment de vacunar-se un consentiment informat que es pot descarregar a la web de Salut o agafar al mateix punt de vacunació. Amb el document, la persona assumeix el “risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia”.

La situació que s’observa a molts llocs, entre ells a Catalunya amb les dades del primer dia a la mà, és que el col·lectiu –que inclou mestres, agents de policia o fisioterapeutes– es decanta majoritàriament per continuar amb AstraZeneca signant el consentiment informat, una opció que segurament trunca els càlculs que havia fet el ministeri de Darias, i d’aquí el disgust expressat dijous.

Sanitat va llançar un dard a algunes comunitats acusant-les de generar un “greu problema de comunicació”. Sense esmentar-les, el missatge s’adreçava a Madrid, Andalusia i Galícia per estar o bé recomanant activament AstraZeneca o bé fent que els ciutadans signin el consentiment informat tant si trien aquest preparat com si opten per la vacuna que el ministeri ha establert com a prioritària, és a dir, Pfizer. La Generalitat, per ara, ha seguit fil per randa les directrius de Sanitat, tot i haver-se mostrat partidària durant la discussió prèvia amb el ministeri d’inocular AstraZeneca en les segones dosis.

stats