Admesa la querella contra la Policia Nacional d'un home que va rebre un cop de porra al cap l'1-O a Barcelona

El jutge que investiga les càrregues demana al cos espanyol les comunicacions d'aquesta actuació

El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga la violència policial de l'1-O, ha admès a tràmit una altra querella contra la Policia Nacional d'un home que va rebre un cop de porra al cap al CEIP Els Horts de Barcelona. L'home va necessitar cinc punts de sutura al cap. També va patir diversos dolors al cap i a les cervicals. La querella que ha acceptat el jutge demana acusar dos agents per un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions. Es tracta del policia -que encara s'ha d'identificar- que va pegar a la víctima i del superior jeràrquic que va donar l'ordre d'utilitzar la porra o no va controlar l'execució de l'agent.

De moment el jutge que investiga les càrregues ja ha reclamat a la Policia Nacional que aporti les comunicacions entre el centre de comandament de l'1-O i els caps de l'operatiu al CEIP Els Horts. Ha afegit que, una vegada s'hagin analitzat les comunicacions del cos espanyol i els vídeos aportats per l'home ferit, es decidirà si -com demana la querella- se citen a declarar alguns testimonis i el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser el coordinador policial de l'1-O posat per l'Estat. A part de la lesió al cap, l'home relata que ha patit molta angoixa i suors; de fet, encara es troba sota tractament farmacològic.

Segons la querella, l'home va anar al col·legi electoral del CEIP Els Horts de Barcelona a les 9 del matí de l'1 d'octubre acompanyat de la seva família. Quan estava fent cua dins una aula per votar, va saber que la Policia Nacional estava entrant a l'escola. La víctima explica que els votants "van mantenir en tot moment una actitud pacífica, asseient-se al terra i ensenyant les mans en senyal de pau". El ferit recorda que l'escola no disposa de cap altra sortida que la que estava bloquejada pels agents. Quan els policies van accedir a l'aula on es trobava, assegura que de seguida van començar "a donar cops" amb la porra a les persones assegudes, una de les quals ell mateix. En aquell instant va rebre un fort cop de porra al cap mentre estava assegut, segons relata.

La repressió policial causa 844 ferits, un dels quals lesionat en un ull per una pilota de goma

L'advocada que representa la víctima, Carla Vall, del centre Irídia, exposa en la querella que tant per la posició corporal de l'agent que dona el cop al cap com per la del ferit, "era fàcil intentar qualsevol mesura menys lesiva". "Podia des de dirigir-se a ell perquè fes algun tipus d'acció fins a intentar alçar-lo; però aquell agent va decidir pegar-li amb un element perillós en una zona tan sensible com és el cap", afegeix l'advocada, que conclou que el policia volia "crear un dany físic i emocional important, i generar por i caos dins un espai tancat".