Societat 15/02/2017

Batalla legal entre Barcelona i les elèctriques per la llum

Gas Natural i Endesa desvinculen el pols de la pobresa energètica

Selena Soro / Laia Vicens
4 min
El regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, en declaracions als periodistes aquest dimarts

BarcelonaLes advertències de l’Ajuntament de Barcelona a les grans subministradores d’energia per ignorar la llei contra la pobresa energètica van culminar ahir amb un trencament inèdit. Gas Natural i Endesa no només no s’han presentat al concurs pel contracte de la llum de Barcelona, sinó que l’han recorregut davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que depèn de la Generalitat, perquè verifiqui si els requisits vulneren la llei. Segons defensen les operadores, l’Ajuntament no ha donat prou informació del conveni sobre pobresa energètica que haurà de firmar qui guanyi el concurs municipal. El govern de Barcelona, però, va subratllar ahir que l’únic que està demanant és el compliment de la llei de pobresa energètica, l’anomenada 24/2015.

Així ho va dir el regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament, Eloi Badia, que va assegurar que les bases del concurs “són legals” i que el consistori no té “cap por” que el Tribunal tombi el concurs. A mitjans de gener, l’Ajuntament va anunciar que havia modificat els plecs de la licitació del contracte del subministrament elèctric, valorat en 65 milions d’euros, per adequar-lo a la llei de pobresa energètica. Així, va incloure requisits com facilitar l’accés al bo social, oferir cursos de formació sobre drets i eficiència energètica i respectar el principi de precaució. Això significa que les empreses han d’avisar l’Ajuntament abans de tallar la llum perquè els serveis socials hi puguin actuar abans.

“És un concurs redundant, perquè complir la llei és una cosa que s’ha de fer”, va dir el regidor de Barcelona en Comú, que va assenyalar que “qualsevol empresa que vulgui complir la llei no hauria de tenir cap problema” amb els requisits. Des del govern municipal van vincular la decisió de les grans operadores amb la falta de voluntat de lluitar contra la pobresa energètica. “Barcelona no vol treballar amb elèctriques que no assumeixin les clàusules contra la pobresa energètica”, va tuitejar l’alcaldessa, Ada Colau. La tinent d’alcaldia d’Ecologia, Janet Sanz, també va celebrar que “l’oligopoli es quedi fora” del contracte.

Reclamen més informació

Les empreses, però, van desvincular el recurs de les obligacions per la llei de pobresa energètica. Segons fonts de Gas Natural consultades per l’ARA, la companyia no té “cap problema” per protegir les famílies més vulnerables, però exigeixen una “informació detallada” de les condicions del contracte. A més, denuncien que les subministradores van demanar informació addicional però que l’Ajuntament no els hi va donar. Des d’Endesa van afirmar a l’ACN que consideren que el concurs de l’Ajuntament és “discriminatori” perquè les petites comercialitzadores que s’hi han presentat tenen tots els seus clients al mercat lliure i no al regulat i, per tant, no han de fer front al bo social ni a les clàusules sobre pobresa energètica que sí que han de complir les grans.

En canvi, des de la Taula del Tercer Sector van sostenir que les grans operadores “estan en contra d’aplicar la llei 24/2015”. El president d’aquesta associació que agrupa 3.000 entitats socials, Oriol Illa, va assegurar que, tot i que és “difícil”, és “necessari” trencar amb el monopoli energètic per “deixar d’estar supeditat” a les dues elèctriques. En declaracions a l’ARA, Illa va reclamar que les clàusules contra la pobresa energètica s’estenguin a la Generalitat i a altres municipis.

El contracte acabarà quan es posi en marxa l’operadora pública

L’inici del nou contracte per subministrar la llum a Barcelona serà el 25 de març i durarà com a mínim un any i com a màxim dos. L’Ajuntament donarà per finalitzat el contracte quan entri en funcionament l’operador energètic municipal que el consistori impulsa per fomentar la sostenibilitat i l’eficiència.

Si el Tribunal de Contractes desestima el recurs, la subhasta del contracte es farà entre les empreses que s’hi han presentat, totes amb un pool d’energies renovables: Nexus, Aura, Clidom, Som Energia, Factor Energia i A2 Energia. Per això, el regidor de l’Ajuntament Eloi Badia va assegurar que “en cap cas perilla cap dels serveis a la ciutat”.

L'Ajuntament de Barcelona ha defensat aquest dimarts les bases del nou contracte municipal de subministrament elèctric a la ciutat, després que Endesa i Gas Natural hagin renunciat a presentars'hi per la clàusula contra la pobresa energètica. El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha afirmat que l'únic que demanen en el nou contracte és que "es compleixi" la llei 24/2015. Badia ha assegurat que les bases "són legals" i que no tenen "cap por" que cap tribunal les tombi.

Arran de la convocatòria, Endesa i Gas Natural han presentat un recurs davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que depèn de la Generalitat, perquè verifiqui l'adequació a la llei dels requisits del concurs. "És un concurs redundant, perquè complir la llei és una cosa que s'ha de fer", ha reiterat el regidor de BComú, que ha assenyalat que "qualsevol empresa que vulgui complir amb la llei no hauria de tenir cap problema" amb el concurs impulsat per l'Ajuntament de Barcelona. De fet, ha revelat l'edil, des del consistori "creien" que Endesa i Gas Natural es presentarien al concurs. Badia també ha expressat el seu desig que la clàusula que ha inclòs l'Ajuntament pel contracte de la llum s'estengui a d'altres municipis.

Sobre la clàusula perquè les empreses es corresponsabilitzin de la factura de la pobresa energètica, Badia ha assegurat "que no pretenia descartar ningú, sinó donar resposta" a la ciutadania. "Les empreses de l'oligopoli elèctric no s'hi han presentat, però se n'han presentat set o vuit més, de manera que en cap cas perilla cap dels serveis a la ciutat", ha defensat el regidor.

El Govern de Colau celebra que "l'oligopoli es quedi fora"

Diversos regidors del govern de Colau han comentat a Twitter el fet que ni Gas Natural ni Endesa s'hagin presentat al concurs, i han celebrat que "l'oligopoli es quedi fora del contracte municipal de Barcelona", en paraules de la tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que "Barcelona no vol treballar amb elèctriques que no assumeixin les clàusules" contra la pobresa energètica.

stats