TURISME

Amfitrions d’Airbnb animen a “boicotejar” l’Ajuntament

Els volen “inundar” de denúncies falses d’habitatge il·legal

“Mitjançant aquesta carta volem convidar tots els amfitrions de Barcelona a inundar l’Ajuntament amb denuncies falses de pisos turístics, un sabotatge conscient per inhabilitar el sistema de delació promogut pel consistori, i així defensar-nos de la seva ingerència”. Aquesta era la carta que dijous va aparèixer enganxada en diversos carrers de Barcelona, sobretot a Ciutat Vella, i que animava els veïns a saturar el servei web de denúncies que l’Ajuntament de Barcelona va habilitar al juliol com a part del pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic il·legal.

A través de la web barcelona.cat/habitatgesturistics qualsevol persona pot enviar adreces sospitoses d’albergar algun pis turístic no legalitzat. En un mes el consistori ha rebut més de 375 denúncies, que ara els inspectors hauran d’investigar. “No es pot consentir que es persegueixin molts barcelonins i es prohibeixi una activitat per la conducta incívica d’uns pocs”, deia el text de la carta oberta, que defensava que els pisos turístics que molesten “són una minoria” i que prova d’això és que hi ha 26.000 ofertes d’allotjament a Airbnb i l’Ajuntament rep “tan poques queixes que ha d’instar els barcelonins a delatar els seus veïns”. La carta estava signada amb el misteriós nom de “La Barcelona del segle XXI”.

Des de l’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona s’han desmarcat de la iniciativa i afirmen que en desconeixen l’autor. “Hem vist els cartells però no hi tenim res a veure”, va assenyalar ahir a l’ARA el tresorer de l’entitat, Joan Pere Jové. La presidenta de l’associació, Dámaris Rojas, va afegir que no estaven d’acord “ni amb el to ni amb les formes” de la carta, tot i que sí amb algunes de les qüestions que denuncia. “En les pròximes setmanes, per exemple, començarem una campanya de sensibilització en contra de l’enviament massiu de cartes que ha fet l’Ajuntament per animar els veïns a denunciar-ne d’altres”, detalla Rojas, en referència a les més de 800.000 cartes que el consistori ha començat a enviar a la ciutadania per demanar-los la seva col·laboració per detectar pisos sense llicència. Per a Joan Pere Jové, que veu bé que l’Ajuntament intenti solucionar la problemàtica dels pisos turístics il·legals, “que un veí n’hagi de denunciar un altre sembla propi de la inquisició”.

Airbnb també se’n desmarca

La plataforma Airbnb també s’ha desmarcat del grup d’amfitrions que anima els propietaris a inundar el consistori amb denúncies falses de pisos no legalitzats. “Airbnb no comparteix aquest tipus de missatges i mètodes, sinó que sempre ha apostat pel diàleg institucional”, va declarar ahir a Efe un portaveu de la companyia, que va afegir: “Ens en desmarquem absolutament, no és la nostra manera d’actuar”.

L’enviament massiu de 800.000 cartes és una de les mesures incloses dins del pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic il·legal posat en marxa al juliol per l’Ajuntament, i que també inclou un reforç de la tasca inspectora amb 8 nous inspectors més un equip de 20 visualitzadors que busquen infractors a peu de carrer. Aquests 20 visualitzadors han verificat in situ 234 pisos il·legals, deu vegades més que els inspectors, i 118 adreces les han obtingudes gràcies a converses amb veïns. En total l’Ajuntament ha ordenat en un mes el tancament de 256 habitatges turístics il·legals.

Més continguts de