BARCELONA
Societat 01/09/2016

Assetjats per haver denunciat el propietari d’un infrahabitatge

La llogatera podria passar almenys un dia d’arrest a la presó condemnada per haver trencat una porta

Selena Soro
4 min
El Roberto i la María José van viure durant cinc anys en un pis que a l’abril l’Ajuntament va qualificar d’infrahabitage.

BarcelonaMaría José Alarcón i la seva parella, Roberto Martínez, van viure durant cinc anys en un infrahabitatge il·legal al carrer Escòcia de Barcelona. Quatre mesos després d’haver destapat el cas, la María José s’enfronta ara a una condemna de danys per haver trencat la porta de l’entrada. No podrà pagar els 420 euros que li demanen, així que haurà de commutar la pena per alguns dies de presó. Al carrer Escòcia, la parella compartia l’espai de 15 metres quadrats amb les cuques i les humitats. Havien sigut desnonats feia poc i no tenien cap altre lloc on anar. Quan finalment van entrar a la mesa d’emergència per a un lloguer social, la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER) -un grup conegut com “els GEO d’habitage” creat al gener pel govern d’Ada Colau- va llegir un reportatge a l’ARA del 9 de març en què la parella apareixia a casa seva i va obrir una investigació. L’Ajuntament va inspeccionar l’edifici, on hi havia nou famílies més, i va determinar que la situació era “alarmant”, perquè suposava “un lucre” a costa de l’oferta d’immobles “que no garanteixen unes condicions de vida dignes per a cap ésser humà”. Van obrir un expedient al propietari, que s’exposa a una multa de fins a 900.0000 euros.

Quan la justícia gira la truita

La María José va rebre dijous passat el requeriment del jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona en què se la condemnava a pagar una indemnització de 360 euros i una multa de 60 euros per haver trencat la porta d’entrada del famós infrahabitatge. Es tracta d’un delicte lleu per danys, però, en cas d’impagament o insolvència, la María José haurà de complir “un dia d’arrest per cada dues quotes impagades de la multa, a complir en centre penitenciari”, segons la cèdula de requeriment que li van entregar els Mossos el 25 d’agost, després que el jutjat publiqués la sentència al BOE. “Estic vivint en un pis de lloguer social, sóc insolvent, així que hauré d’anar a la presó. És increïble”, afirma. Cada any 700 persones a Catalunya entren a la presó per l’impagament de multes per faltes o delictes lleus.

La denúncia per danys, amb el seu judici corresponent, es remunta a un dels molts episodis de tensió que va viure la parella amb el propietari de l’immoble. Tot va començar un cap de setmana, quan la llum de tot l’edifici se’n va anar i els inspectors d’Endesa van descobrir que estava punxada. La María José i el Roberto es van queixar al propietari, que de seguida els va veure com una amenaça. Cap dels altres veïns -persones en risc d’exclusió social i sense papers- s’havia atrevit a reclamar mai. És per això que els administradors no van dubtar a recórrer a les estratègies més brutes per fer-los fora. Van intentar desnonar-los falsificant el seu contracte d’arrendament. Algú va imitar la firma de la María José -el pèrit va determinar que no era la d’ella, però no podia certificar de qui era- i va canviar la data de caducitat del contracte. Així, simulaven que la parella vivia il·legalment a l’edifici. Enfadats, van deixar de pagar.

Una venjança?

El propietari, conscient que li podien desmuntar el xiringuito, va instal·lar fins a nou càmeres a l’edifici per tenir-los vigilats i cada vegada que la parella pujava amb algú al pis trucava a la policia. Va ser una d’aquestes càmeres la que va gravar com la María José entrava un dia enfadada per la porta de l’entrada. El cop que va donar va ser prou fort per fer saltar la molla de la porta. Els administradors la van denunciar per danys, i ella va fer el mateix per assetjament. La tensió va anar pujant fins que, a punt de ser desnonats, el 16 de març van arribar a un acord judicial amb el propietari (cinc dies després de sortir en un reportatge a l’ARA): “Amb el compliment d’aquest acord les dues parts es donaran mútuament saldades i liquidades per tota classe de conceptes”.

La María José i el Roberto no saben si és una venjança del propietari per haver-lo denunciat, però lamenten que es vegin assetjats arran d’un cas que creien superat. Tot i l’acord judicial, el propietari no va arribar a retirar la denúncia, que ha seguit el seu curs -en un altre jutjat- fins a la sentència final. La María José, que divendres passat va portar tota la documentació de l’acord per intentar aturar el requeriment, espera que la justícia entri en raó. D’aquí uns dies sabrà si ha d’ingressar en un centre penitenciari per haver trencat la molla de la porta d’un infrahabitatge il·legal.

Víctimes amb experiència a treure draps bruts

Abans de destapar l’infrahabitatge del carrer Escòcia, el Roberto i la María José ja tenien experiència a treure draps bruts. La parella va anar a parar al famós pis de 15 metres poc després de patir un desnonament. L’empresa on ella treballava com a cuidadora de gent gran, BB Serveis, va tancar i va acomiadar tots els empleats, a qui ja feia temps que havia deixat de pagar. Com a conseqüència, no van poder continuar pagant la hipoteca. Però hi havia alguna cosa que no quadrava. El Roberto i la María José, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, van aconseguir demostrar que BB Serveis era en realitat una trama empresarial que desatenia els ancians i no pagava els empleats un cop guanyava els concursos. En total van estafar 34milions d’euros a treballadors i administracions. Hi va haver 2.000treballadors afectats i 750avis van quedar-se sense assistència. Cinc persones van ser detingudes i el cas segueix en instrucció i sota secret de sumari. Mentre ells es movien lliurement en vehicles d’alta gamma, la María José i el Roberto les passaven magres. I ara ella podria entrar a la presó. “Justícia?”, es pregunten.

stats