Barcelona reconeixerà Muriel Casals amb la Medalla d'Or de la Ciutat

PP i Ciutadans no donen suport a la proposta en entendre que l'expresidenta d'Òmnium "no ha fet mèrits" per ser reconeguda amb aquest guardó

Barcelona atorgarà a Muriel Casals la Medalla d'Or de la Ciutat a títol pòstum, com també farà, de fet, el Govern amb la Medalla d'Or de la Generalitat. Així ho ha decidit aquest dimecres la comissió municipal de Presidència a proposta de CiU i ERC. La iniciativa per atorgar aquest reconeixement a Casals ha rebut el suport dels grups de Barcelona en Comú, el PSC i la CUP, però no ha convençut ni el PP, que hi ha votat en contra, ni Ciutadans, que s'ha abstingut. El conjunt de grups ha coincidit a remarcar el talant democràtic i dialogant de Casals, que va morir diumenge, i la seva feina al capdavant d'Òmnium Cultural. Però tant PP com Ciutadans han destacat que no ha deixat "un llegat" a la ciutat que la faci mereixedora del guardó, com ha apuntat Carina Mejías (C's).

Les seves paraules i les de la regidora del PP Ángeles Esteller, argumentant que Casals "no ha fet mèrits" per ser mereixedora "d'una Medalla d'Or d'aquesta naturalesa", han indignat els grups proposants, especialment ERC, que ha recordat que aquests dos grup es van abstenir en la darrera comissió quan es discutia si es retirava aquest reconeixement a la infanta Cristina. "Quin llegat ha deixat la infanta a Barcelona?", els ha retret la regidora republicana Trini Capdevila. El grup de Ciutadans, al seu torn, ha justificat la seva abstenció en els dos casos per evitar "polititzar" les medalles.

Joaquim Forn (CiU) ha remarcat que amb aquesta petició –que ara haurà de confirmar el ple– es recull un "sentiment majoritari de la ciutadania". En nom del govern, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha elogiat de Casals el seu "compromís infatigable amb la llengua i la cultura catalana i amb els valors republicans". I ha remarcat que ella defensava "un debat constituent de país" en la línia, ha dit, del que vol Barcelona en Comú i des de la consciència que s'ha de treballar des del "pluralisme".

El PSC, per mitjà de la seva portaveu, Carmen Andrés, ha defensat que, tot i la distància política, els socialistes elogien "la coherència i el talant amable i dialogant" de Casals, i que atorgar-li la Medalla d'Or és un reconeixement a totes les persones que "lluiten per la llibertat des del respecte a les idees dels altres". I el grup de la CUP, que ha estat molt crític amb la "pressa" amb què s'ha presentat aquesta proposta, ha considerat que aquest tipus de guardons marquen un "greuge comparatiu" amb les persones que "treballen des de la base i de forma anònima", però s'ha posicionat a favor de concedir-li aquest honor a Casals.