Societat 18/09/2019

Barcelona acorda,amb els vots de Colau, sumar-se a la resposta contra la sentència del Suprem

BComú i JxCat donen suport a la iniciativa d'ERC a l'Ajuntament

Maria Ortega
3 min
El ple d'investidura d'Ada Colau a Barcelona el passat mes de maig

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha acordat avui una resposta institucional si la sentència del Suprem al Procés és condemnatòria. El consistori demanaria l'alliberament immediat dels presos i el retorn dels exiliats i treballaria amb les institucions del país i la societat civil per "aconseguir la llibertat dels presos polítics i fer una crida a la mobilització ciutadana a favor de drets i llibertats". La formació d'Ada Colau s'ha sumat a ERC i Junts per Catalunya per aprovar un text que havien presentat els republicans i que reclamava que Barcelona, com a capital de Catalunya, no quedi aïllada del moment per al qual passa el país. La proposició aprovada remarca que les persones empresonades ho estan per motius polítics, expressa el compromís amb la celebració d'un referèndum i denuncia la "regressió de drets i llibertats" i la "judicialització" de la política catalana. El govern municipal, de comuns i socialistes, ha votat dividit la proposta. "No tenim la mateixa posició", ha reconegut la socialista Laia Bonet, que ha remarcat que en les dues formacions ja van deixar clares aquestes diferències en el moment de segellar el pacte de govern.

Elisenda Alamany, d'ERC, que és qui ha presentat la proposició a la comissió de Presidència, ha remarcat que porten el text a votació ara per la imminència de la sentència i que Barcelona "no pot quedar desconnectada" d'aquesta situació. Junts per Catalunya ha donat suport al text, tot i considerar que el moment en què es presenta no és l'adequat -defensen que ara només es pot parlar d'absolució- i que s'hauria d'haver coordinat amb altres institucions. "Si la sentència és condemnatòria acabarà sent una sentència a la democràcia", ha remarcat Elsa Artadi. En nom dels comuns, el regidor Marc Serra ha defensat que la resposta de la seva formació davant de la situació dels presos sempre és la mateixa i que l'alcaldessa Ada Colau ja va demanar l'absolució en el seu discurs de la Diada: "Seguim on érem. Barcelona en Comú rebutja la judicialització de la política".Els comuns han introduït un matís en el text per deixar clar que, en cas de condemna, el consitori treballarà amb la resta d'institucions i també de la mà de la societat civil i farà una crida a la mobilització. El text original dels republicans recollia que l'Ajuntament donaria "ple suport" a les accions que engeguessin Generalitat i Parlament.

"Amics delinqüents"

El PSC, Cs, Barcelona pel Canvi i el PP han votat en contra de la proposició, tot i que ho han fet amb tons diferents. Mentre que el PSC ha demanat posar la ciutat per davant de tot i no caure en confrontacions, les altres formacions han atacat amb duresa la proposta. La portaveu de Cs, Luz Guilarte, ha criticat que es proposi "l'alliberament immediat d'amics delinqüents" i ha demanat que els "covards fugats vinguin a donar la cara".

"Vostès han dividit un poble i això no té perdó de Déu", ha assegurat Josep Bou, del PP, en referència als grups independentistes. De fet, ha considerat que la crida a sortir a votar l'1-O va ser un acte "criminal" perquè es va "llançar la gent al carrer" quan hi havia policies armats: "Ja ens han dit que ho volen tornar a fer i com a català em fa vergonya".

Eva Parera, en nom de la formació de Manuel Valls, ha considerat que a Espanya no hi ha ni presos polítics ni exiliats. "Nosaltres no defensem un referèndum, ¿no hem après res del Brexit?", ha preguntat, i ha afegit que una qüestió així no es pot decidir en una votació de 'sí' o 'no'. "L'única reacció política a la sentència és acatar-la i tornar a la política i el seny", ha conclòs.

stats