Societat 25/11/2016

Barcelona vota estudiar la remunicipalització de l'aigua

L'equip de Colau defensa que una gestió pública de l'aigua permetria abaixar els rebuts un 10%

Selena Soro
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant un instant del ple d'aquest divendres

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest divendres obrir una línia de treball per avançar cap a la gestió pública i directa de l'aigua, com una manera de garantir-ne l'accés universal a un preu assequible. La proposició, que han presentat per dues bandes BComú i la CUP -amb petites diferències-, inclou també dotar de pressupost l'elaboració dels informes tècnics i jurídics necessaris per promoure noves maneres de gestionar el servei de l'aigua que en garanteixin "la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva". La proposició de BComú ha comptat amb els vots a favor de PSC, CUP i ERC -amb l'abstenció de C's i PP- i el vot en contra de CiU. Pel que fa a la de la CUP, que se saltava el pas de l'estudi per treballar directament en la remunicipalització de l'aigua, ha comptat amb els vots a favor de BComú i ERC, així com l'abstenció del PSC i la negativa de C's, PP i CiU. En tractar-se d'una proposició, i no d'una mesura de govern, l'Ajuntament no té cap obligació legal de tirar endavant la proposta, però sí que serveix de punt de partida per començar a treballar-la.

Durant el ple d'aquest divendres, el regidor d'Aigua i Energia, Eloi Badia, ha defensat que la remunicipalització de l'aigua permetria abaixar els rebuts un 10%, amb un estalvi de 38,7 milions d'euros. Així mateix, ha assenyalat que la gestió de l'aigua en mans privades és un 25% més cara. Badia també ha recordat que el procés de remunicipalització de l'aigua -"que iniciem avui", ha puntualitzat- ja l'han impulsat altres ciutats i capitals europees. Des de la CUP, la regidora Maria José Lecha ha lamentat que avui l'aigua sigui "font de negoci multimilionari d'uns pocs". "Només una gestió 100% pública i directa ens pot assegurar un servei de qualitat a un preu assequible", ha afegit la cupaire, que també ha proposat gravar l'ús de piscines o equipaments turístics.

L’any 2013 es va constituir la societat mixta que gestiona l’aigua de la capital catalana i de 23 municipis més. La concessió de l’aigua en baixa a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana està en mans d’una societat publicoprivada de la qual Agbar és la principal accionista amb un 70%, i que també té com a partícips l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un 15% i Criteria -hòlding de participades de La Caixa- amb un altre 15%. El procés es va fer sense concurs i l’Oficina Antifrau va qüestionar-ne l’adjudicació. Al març, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la concessió perquè va considerar que no es va justificar que es fes sense concurs públic. La sentència no és ferma. Durant la campanya electoral l’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va erigir com a defensora de la municipalització de l’aigua en la línia de “recuperar un bé comú”.

Colau rebutja remunicipalitzar el servei de neteja pel frau de FCC

Durant el ple d'aquest divendres també s'ha aprovat una proposició del grup municipal d'ERC per realitzar una auditoria en la gestió del servei de neteja viària i gestió de residus duta a terme per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que presumptament hauria estafat 800.000 euros a l'Ajuntament. La proposició, que també proposava estudiar la viabilitat econòmica i tècnica de municipalitzar totalment o parcialment el servei de neteja, s'ha aprovat per la falta d'oposició, amb els vots a favor de la CUP, l'abstenció de BComú, CiU, PP, PSC i el vot en contra de C's. A pesar de l'aprovació, l'Ajuntament no està obligat a tirar-la endavant, i l'equip de govern ha deixat clar que els indicis de frau de FCC no han de ser el motiu que faci plantejar-se una remunicipalització del servei de neteja. La tinent d'Urbanisme, Janet Sanz, ha recordat que ja s'ha posat en marxa una auditoria a l'empresa i s'ha traslladat el cas a la Fiscalia.

stats