Societat 07/06/2015

Boi Ruiz demana afegir noves vacunacions al calendari i els antivacunes apel·len al "dret a decidir"

Salut demana al Ministeri que inclogui la varicel·la, el meningococ i el pneumococ: "Si l'Estat no n'assumeix el cost, ho farà la Generalitat", diu a Catalunya Ràdio

Agències
3 min
Vacunació d'un nen / THINKSTOCK

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha explicat aquest diumenge que ha demanat al ministeri de Sanitat que algunes vacunes que fins ara eren optatives s'afegeixin al calendari de vacunacions sistemàtiques. En una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, ha assegurat que "si l'Estat no n'assumeix el cost, ho farà la Generalitat", i ha puntualitzat que les vacunes a què fa referència són les pneumococ -coneguda comercialment com a 'Prevenar 13'-, la meningococ i la de la varicel·la.

A més, Ruiz ha assegurat que arran del cas del nen contagiat de diftèria i que segueix ingressat des de fa més d'una setmana a l'Hospital de la Vall d'Hebron, les vacunacions contra aquesta malaltia han augmentat un 23% en l'última setmana a Catalunya. L'augment més elevat s'ha produït entre els adults (28,5% en els últims set dies), entre els nadons de fins a sis mesos (27%) i els nens d'un any i mig (22%).

El nen d'Olot (Girona) de sis anys amb diftèria "segueix greu, però estable dins de la gravetat" aquest diumenge a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, ha informat un portaveu del centre. El menor hi va ingressar dissabte passat després de confirmar-se que tenia la malaltia, cosa que no passava a Espanya des del 1987.

La reacció dels antivacunes

D'altra banda, i després d'uns dies de silenci en què s'han negat a fer declaracions, la Lliga per la Llibertat de Vacunació ha instat les famílies a "continuar exercint el seu dret a decidir, amb informació i lliurement" i ha advertit els "components tòxics" de la vacuna de la diftèria, després de qüestionar que hagi contribuït a eradicar la malaltia a Espanya.

En un comunicat recollit per Efe, la Lliga per la Llibertat de Vacunació expressa el seu desig que es recuperi el nen de 6 anys que està ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona amb diftèria, malaltia de la qual no estava vacunat per decisió dels seus pares. Després de donar "ànims" a la família del menor, la Lliga ha demanat a les autoritats sanitàries que "facin una anàlisi contextualitzada i correcta de la situació", davant l'"actual manca de dades precises sobre l'origen d'aquest únic cas de manifestació de la malaltia".

En aquesta línia, l'associació adverteix que l'aparició d'una persona afectada de diftèria "no significa que hi hagi una epidèmia" i anima les famílies a "continuar exercint el seu dret a decidir amb informació i lliurement sobre la vacunació, reafirmant tota decisió presa de manera responsable".

Segons la Lliga, en la vacuna de la diftèria que s'administra actualment "hi ha presents components tòxics d'alta capacitat lesiva per a l'organisme", com ara tètanus, tos ferina, haemophilus, pòlio, alumini, fenoxietanol, traces de tiomersal o mercuri i polisorbat. A més, alerten que entre els efectes adversos de la vacuna hi ha la mort -una per cada dos milions de dosis-, reaccions d'hipersensibilitat immunitària, lesions neurològiques, encefalopatia postvacunal, nefropaties i lesions renals.

Els antivacunes sostenen que la diftèria "no és una malaltia infecciosa inicialment severa" i que només quan es complica "pot evolucionar greument". També mantenen que l'epidèmia de diftèria que va viure Espanya al segle XX "va anar remetent independentment de la vacuna", com en la seva opinió demostren les estadístiques, i n'atribueixen el cessament a la millora de les "condicions de vida al llarg del segle XX i el XXI".

stats