La CUP proposa que els manters puguin ser pescadors o contacontes

Critiquen que la proposta del govern municipal centra les sortides per als venedors ambulants en el sector de la construcció

Pescadors, contacontes o sastres. La CUP de Barcelona insta el govern d'Ada Colau a atendre les propostes que van fer els representants dels manters a la  taula de ciutat per abordar la problemàtica del 'top manta' i aprofitar els seus coneixements per proposar-los sortides laborals que s'adiguin al que feien en els seus països. Proposen, per exemple, "reactivar" el teixit productiu de la Barceloneta fomentant la pesca, ja que, apunten, moltes de les persones que ara es dediquen a la venda ambulant il·legal havien estat pescadors en els seus països d'origen i, per això, proposen que, de la mà de la  Confraria de Pescadors i d'altres col·lectius que tenen bagatge en el sector, se'ls ajudi a buscar-se la vida pescant.

La regidora cupaire María José Lecha ha presentat aquest dilluns la proposta, que inclou, també, possibilitats com aprofitar l'experiència com a contacontes d'aquestes persones perquè recorrin escoles i ludoteques explicant històries de l'Àfrica. Una altra sortida professional per a molts dels manters seria la de crear una cooperativa de sastres, ja que, segons la CUP, aquesta era la feina que molts d'ells feien a l'Àfrica.

El grup anticapitalista critica que el govern d'Ada Colau no ha atès les "moltes propostes" que van fer els manters a la taula de ciutat i que només els ha ofert plans d'ocupació enfocats a l'àmbit de la construcció, i que això suposa desaprofitar el bagatge de moltes d'aquestes persones. "Són propostes que vénen dels mateixos manters, però les verbalitzem nosaltres perquè el govern no ho ha fet", ha lamentat Lecha.

L'Ajuntament va presentar fa uns dies la seva estratègia per abordar el 'top manta' durant l'estiu. Una estratègia que té com a plat fort la creació de 40 plans d'ocupació per a manters –10 per dinamitzar espais comunitaris, 15 per rehabilitar escoles i 15 més per rehabilitar equipaments i espai públic– que se sumen als 11 que ja funcionen a Mercabarna. Tot just a la vigília d'aquesta presentació, la comissió d'afectats pel 'top manta', que uneix comerciants i veïns de la Barceloneta, amenaçava amb mobilitzacions després de comprovar que, només al passeig Joan de Borbó s'hi acumulen uns 800 manters, i de denunciar el "bonisme" de l'equip de Colau.

Informar els clients

L'Ajuntament de Barcelona, al seu torn, ha posat en marxa aquest dilluns la campanya informativa que s'enfoca, d'una banda, als clients per dissuadir-los de comprar al 'top manta' – la multa per fer-ho pot arribar als 500 euros– i, també, als mateixos venedors per informar-los dels plans d'ocupació que impulsa el consistori. Els missatges principals de la campanya es dirigeixen tant als turistes com als manters i als comerciants per deixar clar que aquesta pràctica és il·legal a la ciutat.

Informadors municipals distribuiran fulletons a la zona de Colom i també es col·locaran banderoles per diferents indrets de la ciutat on es recorda que aquesta activitat és il·legal.

Felip VI, 'persona non grata'

D'altra banda, la CUP també ha anunciat que, de cara a la comissió municipal de Presidència que se celebrarà aquest dimecres, proposarà als grups de l'Ajuntament declarar 'persona non grata' el rei Felip VI i tota la casa reial espanyola. Insten a retirar tots els honors concedits a la monarquia espanyola i proposen a la resta de municipis de l'àrea metropolitana que facin el mateix.