Colau agraeix a okupes i policies "l'esforç de contenció"

L'alcaldessa de Barcelona celebra que s'hagi "rebaixat la tensió" i assegura que l'Ajuntament farà "tots els possibles" per trobar una solució "dialogada" al conflicte del Banc Expropiat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat aquest dilluns que, tot i la tensió d'ahir entre manifestants i Mossos d'Esquadra als carrers de Gràcia, la crispació "ha anat a la baixa". Colau ha agraït, en una entrevista a BTV, "l'esforç de contenció de totes les parts" i ha demanat, de nou, "que tots ens esforcem a resoldre la situació i reprendre el diàleg". L'alcaldessa, que va posar en dubte l'actuació policial i va demanar als Mossos que actuessin amb "proporcionalitat per evitar una escalada de violència", ha reiterat que va fer aquestes declaracions després de rebre avisos dels veïns en aquesta línia i d'haver vist dies de "molta presència policial als carrers del barri i de l'helicòpter sobrevolant durant moltes hores els habitatges dels veïns". Colau ha defensat l'actuació policial per fer front als episodis de "violència inacceptable" de la primera nit, quan es van cremar vehicles, però ha insistit en la "proporcionalitat" per a la resta d'actuacions.

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, havia respost minuts abans a l'alcaldessa a través dels micròfons de Catalunya Ràdio per deixar clar que la "proporcionalitat és inherent a l'actuació policial". I Colau també s'ha referit a les declaracions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va assegurar que l'Ajuntament de Barcelona està actuant amb "equidistància" cap als aldarulls dels últims dies, cosa que per a ell propicia que imperi "la llei de la selva". L'alcaldessa ha defensat que opinar sobre la proporcionalitat de les actuacions policials és "normal en democràcia", però que el PP té una tendència "autoritària" que, segons Colau, "no li ha propiciat gaires bons fruits" i ha conduït a "escalades" de tensió.

Colau també ha defensat el dret a manifestar-se del regidor de la CUP Josep Garganté, que era a la concentració de protesta de dijous i que ha denunciat a través de Twitter que va ser agredit per un policia. Colau, de fet, ha establert la comparació amb la  manifestació contra els vetos del Tribunal Constitucional, on es van poder veure diversos càrrecs públics. Pel que fa a la presumpta agressió policial, ha dit que el regidor cupaire serà el "primer interessat" a utilitzar els mateixos canals que qualsevol ciutadà per denunciar la situació.

Encara sobre el conflicte a Gràcia, Colau ha reiterat la voluntat del seu govern d'obrir totes les vies de diàleg possible per tal de trobar una sortida consensuada al conflicte, i ha dit que l'Ajuntament no descarta cap possibilitat. Ha matisat, però, que no pertoca al consistori dir quina seria la millor solució, i no ha entrat a valorar tampoc un eventual retorn dels okupes a l'espai ocupat.

Canvis a Seguretat?

Sobre la petició, aprovada per l'oposició en el ple de divendres, que Colau delegui en un regidor les competències en Seguretat, l'alcaldessa ha defensat, de nou, la tasca del comissionat de l'àrea, Amadeu Recasens, i ha lamentat que alguns grups estiguin intentant treure rèdits polítics de la situació. Colau ja va deixar clar en el plenari que no té cap intenció de canviar cap peça de l'àrea de Seguretat i ha negat, també, que hi hagi una crisi de confiança a la Guàrdia Urbana.

Asens s'explicarà demà

Sobre una altra de les polèmiques dels últims dies, la trucada del tinent d'alcalde Jaume Asens a l'advocada del guàrdia urbà ferit per un manter, Colau ha assegurat que el tema  es va tancar amb el comunicat conjunt del consistori i el bufet d'advocats assegurant que Asens no va pressionar ningú, però el tinent d'alcalde donarà explicacions, com va sol·licitar l'oposició, en una comissió extraordinària de Presidència aquest dimarts a la tarda.

Manifestació de legionaris

Preguntada per la polèmica manifestació de legionaris que aquest diumenge va recórrer els carres del centre de Barcelona, l'alcaldessa ha defensat el dret a manifestació del col·lectiu, que, ha dit, protesta contra l'Ajuntament per la seva voluntat de revocar la cessió gratuïta d'uns terrenys a les casernes de Sant Andreu. " No tenia raó de ser que tinguessin un tracte preferencial", ja justificat sobre aquesta decisió municipal. Ha matisat, això sí, que si durant la marxa es van cridar consignes incitant a l'odi o que vulneraven el Codi Penal, els Mossos les hauran d'investigar.

Quant a la decisió dels veïns de Tortosa de "reinterpretar" un monument franquista, Colau s'ha reconegut sorpresa pel fet que es pugui defensar la continuïtat d'un monument "d'enaltiment d'idees antidemocràtiques".