Colau demana als Mossos que l'actuació a Gràcia sigui "proporcional" per evitar una "escalada de violència"

L'alcaldessa demana treballar conjuntament amb el teixit veïnal de Gràcia per trobar solucions al conflicte del Banc Expropiat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebutjat les destrosses al barri de Gràcia, després de la tercera nit consecutiva d'aldarulls al barri, després de les manifestacions pel desallotjament del Banc Expropiat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau  ha insistit que l'oferta de diàleg amb el col·lectiu per buscar un espai alternatiu per a les activitats socials que feien a l'oficina bancària continua en peu, però ha assegurat que no han trobat "un interlocutor" amb qui parlar.

En una compareixença posterior davant de la premsa i després d'haver parlat per telèfon amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, l'alcaldessa ha assegurat que li ha manifestat qu e l'actuació policial a Gràcia ha ser "proporcional" per evitar que hi hagi una "escalada de violència". L'alcaldessa ha assegurat que està preocupada pel relat d'alguns periodistes sobre actuacions que "no serien coherents" i per la versió d'algunes forces polítiques del Govern assegurant que potser l'operació policial ha estat fora de mida i que així ho ha fet saber a Jané, a qui també li ha verbalitzat la seva "confiança" en la feina dels Mossos i la conversa s'ha produït en una clima de cordialitat . Colau també ha apuntat que el mateix director del cos ha admès en públic que potser s'han comès errors en l'actuació i que, si és així, s'investigaran. Colau ha demanat que si hi ha hagut errors que aquests no es repeteixin.

L'alcaldessa ha assegurat que el conflicte està afectant ja el conjunt del barri de la Vila de Gràcia i que, per això, des del districte s'han intensificat els contactes amb el teixit veïnal de la zona per veure de trobar una sortida dialogada a l'atzucac. També s'han reunit amb associacions culturals i comercials. " El que hem de fer és estar al costat dels veïns i saber si tenen propostes", ha dit Colau, que ha remarcat que no es vol, però, traslladar la responsabilitat del conflicte als veïns. Colau ha reiterat que continuen oberts a buscar espais alternatius per al Banc Expropiat però que els okupes no han acceptat la proposta i que, de fet, han rebutjat tota mediació i només s'han avingut a oferir un correu. "El més important és saber què volen els veïns de Gràcia i segur que no volen destrosses", ha sentenciat.

"No tenim interlocutor que vulgui dialogar, nosaltres hem fet arribar el missatge, volem que les activitats socials tinguin continuïtat, però no tenim resposta", ha assegurat l'alcaldessa, que ha volgut diferenciar entre la minoria que protagonitza els aldarulls i el conjunt del col·lectiu que feia tasques socials al barri.

Contactes amb el teixit veïnal

L’Associació de Veïns de Gràcia ja fa temps que manté el contacte amb el Banc Expropiat, el portaveu de l’entitat, Toni Ramon, explica que veuen amb bons ulls la proposta de Colau. La gerent dels Lluïsos de Gràcia, Marta Buch, diu que "quan dues parts no s’entenen, que hi entri un tercer pot ser positiu". La seva entitat forma part del G6, el Col·lectiu d’Entitats Culturals Històriques de Gràcia, que aquest dijous ha acordat un "manifest per la convivència” on reclamen "aturar la violència", dialogar i buscar solucions. Però també reclamen un barri amb iniciatives com el Banc Expropiat, "que permetin créixer a nivell col·lectiu i personal", expliquen que per fer-ho calen espais però insisteixen que "la violència no aporta res". Per tot això, s’ofereixen com a "interlocutors en aquest conflicte".

Colau ha fet un repàs de com s'ha succeït els fets al Banc Expropiat. Ha dit que el govern va rescindir el contracte de lloguer que pagava l'equip de Trias perquè així també ho volien els okupes i que es van oferir, des del primer moment, a mediar però que el col·lectiu va rebutjar el diàleg. Quan hi va haver el desallotjament, el consistori va demanar a la policia per veure si es poda trobar una sortida "el menys traumàtica possible" i es va acordar la possibilita que els okupes accedissin a recuperar les seves pertinences al local. Així ho va informar el consistori per correu electrònic als representants del Banc Expropiat,però no va van rebre resposta.

Alfred Bosch reclama mediació a Colau

També el regidor d'Esquerra a l'Ajuntament barceloní, Alfred Bosch, ha reaccionat per Twitter als aldarulls a Gràcia. "Molt trist pel que passa a Gràcia", va piular el republicà, preguntant-se on quedava la "mediació de l'alcaldessa" i la "ciutat raonable".