Societat 24/05/2016

Ada Colau, sobre el Banc Expropiat: "Els vam oferir buscar un altre espai"

L'alcaldessa de Barcelona rebutja els aldarulls a Gràcia, defensa la Guàrdia Urbana i admet que "potser va ser un error" la implicació d'Asens en el cas del manter empresonat

Ara
2 min
BComú busca aliats per aprovar un pla B del pressupost

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que van "oferir" al col·lectiu que gestionava el Banc Expropiat de Gràcia "buscar un altre espai perquè es continuessin fent activitats socials que beneficiïn el barri". Colau ha dit que l'Ajuntament continua mantenint aquesta postura en una entrevista a 'El món de RAC1', on també ha rebutjat els aldarulls d'aquesta nit passada, que han acabat amb 15 ferits i almenys un detingut.

Colau ha reconegut la "funció social" de l'espai ocupat i el fet que "durant quatre o cinc anys han estat desenvolupant la seva activitat sense cap problema", però ha recordat que la propietat no és de l'Ajuntament, que l'ordre judicial de desallotjament la va demanar el propietari de l'immoble. L'alcaldessa ha explicat que quan van arribar al consistori es van trobar que l'anterior equip de governliderat per l'exalcalde Xavier Trias– havia estat pagant "d'amagat fins i tot dels mateixos ocupants" el lloguer "per no tenir soroll".

Segons l'alcaldessa, el preu de l'arrendament era "inassumible", i encara més tenint en compte que els mateixos inquilins de l'espai el rebutjaven "perquè no volien paternalismes". Per això, el gener passat, l'equip de govern de Colau va rescindir el contracte i es va oferir a fer de "mediadors" entre els ocupants i la propietat i a "buscar un espai alternatiu d'ús temporal perquè poguessin continuar fent unes activitats socials beneficioses per al barri". Una oferta que mantenen en peu.

Sobre Asens: "Potser va ser un error la implicació del màxim càrrec polític"

L'alcaldessa també s'ha referit a la polèmica oberta amb la Guàrdia Urbana arran de la suposada mediació que hauria fet el tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jaume Asens, parlant amb l'advocada d'un agent perquè no demanés l'ingrés a presó d'un manter arrestat per agredir un agent del cos a la zona portuària de la ciutat.

Colau ha assegurat que Asens "no es va extralimitar" en les seves funcions i ha negat "mala fe, ingerències ni coaccions" del responsable dels serveis jurídics de l'Ajuntament. L'alcaldessa ha justificat el paper del tinent d'alcalde per trucar a l'advocada que representava el consistori i "intercanviar opinions jurídiques", no sobre si els fets s'havien d'investigar o no, sinó per si calia "demanar la màxima mesura cautelar o una d'intermèdia". "És normal que un ajuntament que està contractant un bufet hi entri en contacte", ha dit Colau.

Segons l'alcaldessa, el que ha passat és un "malentès". Per això diu que ni el tinent d'alcalde "ha posat el seu càrrec a disposició" ni ella demanarà que dimiteixi. Colau només reconeix que potser "ha estat un error que s'impliqués el màxim càrrec polític" i considera que potser la trucada l'hauria pogut fer "un altre membre dels serveis jurídics".

Respecte de la possibilitat que el cos faci vaga, l'alcaldessa ho descarta: "Confio en la professionalitat i la responsabilitat de la Guàrdia Urbana, saben que els fem costat", diu Colau, que proposa una trobada entre Asens i els comandaments del cos.

stats