Societat 24/05/2016

Aldarulls a Gràcia després de la manifestació contra el desallotjament del Banc Expropiat

La marxa ha acabat amb un cotxe, motocicletes, una furgoneta de BCNeta i contenidors cremats, un cotxe bolcat i diversos establiments saquejats, entre els quals, un supermercat

Enric Borràs
2 min

BarcelonaMés d'un miler de persones s'han manifestat dilluns al vespre pel barri de Gràcia de Barcelona en contra del desallotjament al matí d'una antiga seu de la Caixa de Catalunya que havia ocupat un grup de joves. Es coneixia com el Banc Expropiat, i s'hi feien classes de català i castellà, es donava suport social a gent del barri amb necessitats i hi havia una botiga de roba de segona mà. La marxa ha acabat amb un cotxe, motocicletes, una furgoneta de BCNeta i contenidors cremats, un cotxe bolcat i diversos establiments destrossats, incloent-hi una seu de la Caixa de Catalunya.

La manifestació ha avançat amb una pancarta amb l'eslògan 'El Banc Expropiat ni es toca' i amb crits com "la solidaritat, la nostra millor arma" i "si ens toquen a una ens toquen a totes". La marxa ha sortit de la plaça de la Revolució poc abans de les nou del vespre i ha caminat cap al nord pel centre del barri fins al carrer d'Astúries. Després, sense incidents, ha baixat per Torrent de l'Olla. Darrere la pancarta inicial els manifestants duen una sirena de maneta, que sona com les antigues sirenes d'alerta de bombardeig.

A la plaça del Sol, vint minuts abans de les deu, alguns manifestants s'han encaputxat i han començat a fer pintades amb lemes com 'Mossos fora'. Altres han agafat runa d'un sac d'unes obres. Els manifestants també cridaven eslògans com "Mossos i guiris, fora del barri" i "La premsa apunta, la poli dispara". Al voltant de les 22 hores, a la confluència de Travessera de Gràcia amb Torrent de l'Olla, un grup de manifestants ha intentat muntar diverses barricades amb contenidors, tot i que les furgonetes de la policia les han envestit i les han desfet. Aquí han començat els avalots i les càrregues policials.

Agents de la BRIMO al costat del Banc Expropiat

La manifestació original s'ha desfet en diversos grupets als voltant de la plaça de la Revolució. Una furgoneta dels serveis de neteja de Barcelona ha estat incendiada, i també s'ha bolcat un cotxe a la Travessera de Gràcia, davant del mercat de l'Abaceria. Al mateix carrer també s'han atacat i incendiat diverses motos, que han apagat ràpidament amb un extintor. Els Mossos també han disparat bales de 'foam', projectils viscoelàstics, i han carregat a cops de porra diverses vegades. Encara no hi ha cap recompte de ferits.

Un cotxe bolcat davant del mercat de l'Abaceria

Els avalots s'han estès per gran part de Gràcia, que ha viscut una nit de batalla campal, amb contenidors cremant al carrer Verdi, incidents al centre del barri, des de la plaça del Raspall i fins a la Travessera de Dalt. A més, un grup d'encaputxats han entrat a l'oficina de Catalunya Caixa situada entre els carrers Providència i Verdi, hi han calat foc i han fet destrosses a l'interior.

stats