Societat 23/05/2016

El cap de la Guàrdia Urbana demana que s'investigui si Asens va pressionar l'advocada de l'agent ferit per un manter

Ada Colau diu que no hi ha hagut "cap voluntat d'ingerència" per part del tinent d'alcalde però que li falta informació

Enric Borràs
2 min
El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, amb l'alcaldessa, Ada Colau

Barcelona"En cap cas hi ha hagut cap voluntat d’ingerència en aquest sentit i la prova és que l’advocada ha actuat com considerava pertinent", ha declarat aquest migdia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre la polèmica arran de la trucada del tinent d'alcalde Jaume Asens a l'advocada d'un guàrdia urbà ferit per un manter. Segons va avançar 'El País', Asens hauria pressionat l'advocada perquè no demanés presó provisional per al manter, cosa que ella es va negar a fer i que va aconseguir. Per la seva banda el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, ha demanat que s'investigui si Asens va fer aquesta trucada i, si és el cas, que "es prenguin decisions".

L'alcaldessa ha dit que quan hi va haver la trucada era a Madrid, que ha pogut parlar per telèfon amb Asens i que aquest li ha dit que "es va interessar pel cas i va trucar aquests advocats que duien la defensa d’aquest agent en concret i va tenir un intercanvi d'opinions jurídiques". "En cap cas tinc cap informació que pugui avalar que se li va dir a un bufet d’advocats que deixés d’exercir", ha declarat Colau, però ha afegit que no coneixia els detalls del cas i que espera reunir-se avui mateix amb Jaume Asens per tenir més clar què ha passat. "Em falta informació directa", ha dit.

En tot cas, l'alcaldessa ha insistit que la posició de l'equip municipal és única: "Condemnar aquests fets de violència i el màxim suport a la Guàrdia Urbana" i ha demanat que no es fes "rumorologia" sobre el cas. L'alcaldessa també ha recordat que Asens, per ser tercer tinent d'alcalde, té els serveis jurídics municipals sota la seva òrbita. Aquest bufet d'advocats, a més a més, el paga l'Ajuntament de Barcelona.

Per la seva banda, l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, ha explicat que abans de la roda de premsa d'aquest migdia, en què han presentat el nou pla director de la Guàrdia Urbana, s'han reunit amb l'alcaldessa i l'equip municipal per expressar-los el seu "malestar" pel cas del manter. De fet, la roda de premsa ha començat 35 minuts tard. "Ens hem reunit aquest matí i li hem transmès [a l'alcaldessa] –si el que s'ha publicat és cert– el nostre malestar i enuig perquè ens deixa en una situació d’indefenció davant d’una problemàtica molt difícil", ha declarat Vázquez.

"Hem demanat a l’alcaldessa que es faci una investigació dels fets", ha dit Vázquez, i ha afegit que volen –quan tingui tota la informació, i si es confirma que Asens va pressionar l'advocada– que "prengui una decisió en aquest sentit". El portaveu del principal sindicat de la Guàrdia Urbana, el Sapol, Marcos González, ha dit que "un polític no hauria d'intervenir" en una qüestió jurídica com aquesta i que duran tota la documentació sobre aquesta situació a la Fiscalia.

La CUP, per la seva banda, és l'únic partit que ha donat "tot el suport" a Jaume Asens. El regidor Josep Garganté considera que tenia dret de trucar als advocats i que se l'està atacant en el marc d'una "campanya mediàtica" contra els manters i des de "certs sectors" de la Guàrdia Urbana que volen "desgastar el govern".

stats