Societat 10/04/2018

Multiderrota de Colau en els seus projectes estrella

L’oposició tomba la proposta d’enllaç dels tramvies per la Diagonal i la multiconsulta de la primavera

Maria Ortega
5 min
L'alcaldessa, Ada Colau, durant el ple d'aquest divendres / FRANCESC MELCION

BarcelonaGame over per a dos dels projectes estrella de l’equip d’Ada Colau: la connexió dels tramvies i la multiconsulta ciutadana que es volia celebrar abans de l’estiu. La cara de l’alcaldessa ho deia tot durant els plens d’ahir -un d’extraordinari i un d’ordinari-. El seu equip va entomar dues sonores bufetades per part dels grups de l’oposició en el que va ser, segurament, un dels seus dies més difícils del mandat. La primera clatellada, menys anunciada: els grups van tombar totes les preguntes que es volien incloure a la multiconsulta que el govern preparava per abans de l’estiu i que ara ha quedat buida de contingut. La segona, en canvi, era una patacada anunciada: la del protocol per enllaçar els tramvies des de Glòries fins a Verdaguer. Cap de les estratègies de pressió que ha desplegat durant aquestes últimes setmanes el govern municipal ha fet canviar el no que el cap de files d’ERC, Alfred Bosch, va avançar en una entrevista a l’ARA. El ple va fer oficial ahir el rebuig al projecte d’enllaç.

Tot plegat ha fet que l’equip de Colau hagi hagut de deixar al calaix dos dels seus projectes estrella i que ahir entrés en el cos a cos amb grups com ERC pel noal tramvia, però també amb la CUP, que va votar en contra de preguntar a la ciutadania sobre la municipalització de l’aigua. Colau, que va agafar la paraula després de les dues derrotes, va tirar en cara als grups que actuessin guiats per motius electoralistes i que, en el cas de la multiconsula, “facin el joc” a Agbar, que ha presentat una bateria de recursos per intentar frenar la votació i que ha invertit milions d’euros tant en aquestes denúncies com en campanyes de publicitat.

Després de la sessió i visiblement emocionada, l’alcaldessa va comparèixer al costat de les entitats que han impulsat iniciatives -i recollit un mínim de 15.000 signatures, 26.000 en el cas de l’aigua- i va denunciar que Agbar, a més d’interposar denúncies, havia parlat també amb grups municipals per condicionar el seu vot. Així doncs, al final no serà necessari cap recurs per evitar la votació, ja que el mateix ple ha truncat el camí a la consulta. Tot just començar la sessió, el govern ja va anunciar que retirava les dues preguntes que volia incloure a la multiconsulta perquè no tenia suports. D’entrada, doncs, s’assumia que no es votaria ni sobre el canvi del planejament d’on havia d’anar l’hotel del carrer Rec Comtal per convertir aquella àrea en zona verda o equipament ni tampoc sobre la possibilitat de fer més habitatge públic al 22@.

Quan va començar el debat sobre la votació en general, però, ja es va veure que el gruix de grups negaven la major i s’oposaven a la manera com l’equip de Colau ha gestionat el procés. L’oposició també va acabar tombant les dues preguntes d’iniciativa ciutadana: sobre la municipalització de l’aigua i sobre el canvi del nom de la plaça Antonio López pel d’Idrissa Diallo, en record del noi que va morir al CIE de la Zona Franca. L’oposició va focalitzar les seves crítiques en el cost que podia tenir la votació, d’entre 1,8 i 3 milions, i en el fet que només hagin formalitzat propostes entitats “afins” a Colau, com Aigua és Vida i Tanquem els CIE, i que no s’hagi plantejat una consulta sobre temes polèmics com els carrils bici o les superilles.

Resultat: la votació sobre l’aigua només va rebre el suport de BComú i ERC -la CUP hi va votar en contra en entendre que aquest compromís ja formava part del programa electoral de BComú i que el que es fa és demorar els canvis- i la del canvi de nom va sumar els vots del govern, ERC i la CUP. Tot va quedar rebutjat. La regidora de Participació Ciutadana, Gala Pin, havia presentat la votació assegurant que el que estava en debat ja no eren les preguntes concretes de la consulta, sinó “l’autonomia municipal” davant de “l’ofensiva judicial” d’Agbar. Ho va fer sota l’atenta mirada de les entitats proposants, que van seguir el ple des de la grada de públic i que, quan es va confirmar el vot contrari, van recriminar a l’oposició que frenés la consulta. “Per què us paguem el sou?”, es va sentir retronar a la sala de plens.

Al procés de la multiconsulta li queda una única escletxa, ja que segons el reglament de participació ciutadana del consistori els grups només podien haver votat en contra de les preguntes d’iniciativa popular si argumentaven que contradiuen l’ordenament jurídic, cosa que no ha passat. Tot i que prosperi algun recurs, però, res no fa pensar que hi hagi marge de temps ni voluntat política per organitzar una votació que ha tombat el ple. “S’hi han pixat a sobre”, va concloure la regidora de Participació Ciutadana, Gala Pin. Colau manté que el seu grup hi continuarà treballant.

“Campanyeta” contra ERC

La segona bufetada del dia es va viure en diferit. ERC ja havia anunciat que s’oposaria al projecte i, tot i la pressió de les entitats favorables i del mateix govern durant les últimes setmanes, els republicans no van canviar la seva decisió. El seu suport era imprescindible per fer el primer pas cap a la unió dels tramvies. La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va centrar els seus dards en Alfred Bosch. Li va etzibar que el no al tramvia l’invalida com a alcaldable i el va acusar d’escudar-se darrere del seu portaveu, Jordi Coronas: “Ens han fet una demostració de política patètica”, li va respondre Coronas, que va acusar el govern d’haver fet “campanyeta” contra ells.

Els republicans, com la CUP, continuen demanant que hi hagi un conveni amb l’ATM i no només un protocol amb “bones intencions”. El tramvia només va sumar els vots de BComú, el PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy (Demòcrates). Els socialistes, però, també van afilar els ganivets contra el govern i el van acusar d’haver fet tota mena de maniobres, d’esquena a ells, per intentar sumar ERC a l’entesa. Per resumir el que va passar ahir, el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, va dir que havia sigut “el ple del multifracàs” de Colau.

Canvis d’opinió “en 24 hores”

Després del revés a la multiconsulta, Colau va comparèixer amb representants de les entitats que havien impulsat les preguntes. Colau va lamentar el “partidisme” que ha mogut els grups i les “pressions” d’Agbar per intentar frenar la votació. Míriam Planas, d’Aigua és Vida, va defensar que els grups s’havien mostrat disposats a no votar en contra de les iniciatives ciutadanes i que s’han trobat que, “en 24 hores”, han canviat d’opinió. Les entitats van assenyalar, per exemple, el PDECat, que els va comunicar la decisió final just ahir, tot i que fonts d’aquest partit neguen que s’haguessin compromès a res abans. En nom de Metromuster, que amb Tanquem els CIE han impulsat la proposta de canviar el nom de la plaça Antonio López pel d’Idrissa Diallo, Xavier Artigas va assegurar que els “cau la cara de vergonya” amb el que va passar al ple, i va lamentar que grups que defensen el referèndum en l’àmbit nacional s’oposin a aquesta votació.

stats