Contra la feminització de la pobresa: Barcelona activa una renda per a dones vulnerables

La iniciativa és fruit del pacte de BComú amb la CUP, s'hi destinaran 2,6 milions aquest any i se'n beneficiaran unes 5.300 persones

Va ser un dels factors clau per desbloquejar les negociacions entre Barcelona en Comú i la CUP i salvar, a l'últim sospir, els pressupostos de Colau per al 2016. I avui s'ha presentat en societat. Barcelona ha posat en marxa una renda per a les dones vulnerables de la ciutat, una mesura enfocada a plantar cara a la feminització de la pobresa: a Barcelona, el 55% de les persones en risc de pobresa són dones i a Catalunya aquest percentatge s'eleva fins al 70%.

La renda, que es va aprovar ahir en comissió de govern i que es cobrarà –si cal, amb caràcter retroactiu– des de l'1 d'octubre, es calcula que beneficiarà, aquest 2016, unes 5.300 persones. El consistori hi destinarà una partida de 2,6 milions d'euros i confia consolidar-la de cara als comptes del 2017.

No serà, però, una renda universal per a totes les dones de la ciutat com reivindicava la CUP, sinó que s'enfoca a dos col·lectius especialment vulnerables: les dones de famílies monomarentals i les dones grans que viuen soles i són perceptores d'una prestació no contributiva. En funció de la seva situació econòmica, cada dona ingressarà una ajuda de 100, 150, 200 o 250 euros mensuals, segons ha concretat avui la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha comparegut acompanyada de la regidora de la CUP Maria Rovira.

Ortiz, que ha assenyalat que el risc de pobresa a les llars monomarentals (42,8%) dobla el de les llars biparentals, ha remarcat que la renda s'ha tirat endavant "amb el vent en contra" perquè el consistori s'ha trobat, ha dit, mancat d'informació i d'instruments jurídics, perquè ha topat amb conseqüències de la Generalitat, a qui ha instat a activar la renda universal garantida. Una de les dificultats serà, per exemple, contactar amb totes les dones que es poden beneficiar d'aquesta renda, a qui està previst enviar cartes certificades.

La CUP vol una renda universal

La regidora cupaire, al seu torn, ha dit que la renda que ara s'activa és un "petit passet" per arribar als col·lectius més vulnerabilitzats, però ha reivindicat la conveniència d'una renda universal per a totes les dones tal com havia proposat el seu grup. Aquesta posada en marxa acosta les posicions entre cupaires i 'comuns' de cara, també, a les negociacions dels comptes del 2017, que haurien d'incloure una partida per mantenir aquestes ajudes.

La CUP ja va presentar ahir les seves condicions per asseure's a parlar de les ordenances fiscals de l'any que ve –inclouen punts com una taxa per les cues de turistes que envaeixen les voreres– i l'obertura d'un procés participatiu per parlar de pressupostos. Colau, però, necessitarà, també, del 'sí' d'ERC per poder tirar endavant els comptes sense necessitat de passar per una qüestió de confiança. Els republicans, que aquest dissabte celebren una conferència per discutir com erigir-se com a alternativa de govern a BComú, posen dues condicions per negociar: que es compleixin els compromisos assolits amb anterioritat i que Colau no deixi perdre les partides per a Barcelona incloses en els pressupostos de la Generalitat.