SUCCESSOS

Creix el nombre de conductors sense carnet

El 2015 es van obrir 8.345 expedients per no tenir permís o per tenir-lo retirat, 300 més que el 2014

El conductor del cotxe que dissabte a primera hora del matí va provocar el greu accident de la N-II a Pont de Molins en què van morir set persones tenia el carnet de conduir retirat. Era francès i al desembre va perdre tots els punts, segons va confirmar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. Els motius de la retirada del carnet eren les multes per excés de velocitat -que va ser de fet la principal causa de l’accident a l’Alt Empordà- i per consum d’alcohol.

L’1 de juliol es compliran deu anys de la implantació del carnet per punts a l’Estat. Segons va explicar ahir el conseller, el 2015 a Catalunya es van obrir 8.345 expedients a persones que conduïen sense el carnet en vigor, 300 més que el 2014. D’aquests, 5.191 eren per conduir després d’haver perdut tots els punts, 2.254 per conduir sense haver-se tret mai el carnet, i 900 per tenir el carnet suspès judicialment o administrativament.

Per aquest motiu el Servei Català de Trànsit proposa modificacions legals contra les persones que condueixin sense carnet o amb el carnet retirat. Les multes ara són de 500 euros. La Generalitat, de fet, ha remès una proposta a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al fiscal de sala coordinador de seguretat viària, a partir d’un protocol elaborat per la comissaria de mobilitat dels Mossos, per endurir el tracte policial als que condueixen sense carnet. La proposta del Govern arriba després d’accidents com el que va tenir lloc a Fornells de la Selva (Gironès) el 20 de gener, quan un conductor begut i al qual se li havia retirat el carnet va causar la mort d’una noia de 25 anys.

Privació de llibertat

Jané va explicar ahir que l’objectiu és privar de llibertat, encara que sigui durant unes hores, els conductors que han sigut detectats en accidents i sense carnet, ja sigui perquè no en tenen o bé perquè se’ls hagi retirat en quedar-se sense punts per múltiples infraccions comeses.

En relació a l’accident de Pont de Molins, Jané va insistir: “Un cop més, després d’un altre accident greu, hem de recordar que quan es condueix un vehicle s’han de seguir les normes”. Segons va avançar ahir La Vanguardia, els cinc ocupants del cotxe francès tenien nombrosos antecedents policials malgrat la seva joventut, entre 19 i 22 anys: tràfic i consum de drogues, desordres públics, atracament amb força i robatori de cotxes.

Preguntat sobre aquest fet, Jané no va voler fer cap comentari, “perquè són persones que ja estan mortes”. A dins del vehicle hi havia més de 6.500 euros en feixos de bitllets, a més d’ ampolles d’alcohol. En concret, dues de vodka.

Dels cinc joves morts en el Golf que va provocar l’accident dos eren francesos -el conductor, de Perpinyà, i un altre-, dos eren marroquins residents a Carcassona i el cinquè era un tunisià resident a Tolosa de Llenguadoc. Cap d’ells no duia cinturó. El conductor de l’altre vehicle, l’únic dels implicats que va salvar la vida, continuava ahir “estable dins de la gravetat”.