El govern espanyol limita el preu de les mascaretes a 96 cèntims

Illa no descarta més intervencions del mercat si es detecten abusos

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa des de la Moncloa. / EFE

Les mascaretes quirúrgiques podran vendre's per un preu màxim de 96 cèntims, IVA inclòs. Ho ha decidit aquest dimarts el govern espanyol en una mesura clarament pensada "per evitar abusos" com els que s'han vist els últims dies, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa. "El govern [espanyol] vol que els mecanismes de mercat funcionin [...] però que es faci a un preu just", ha manifestat, i, a més, ha aclarit que els preus són "revisables" en funció de com evolucioni el mercat, que està en una situació "convulsa", segons ha expressat. 

La forta demanda de mascaretes ha fet pujar l'import d'aquests productes de manera dràstica. La Federació de Farmacèutics de Catalunya fins i tot  havia denunciat l'existència d'un mercat negre. Precisament Catalunya és un dels territoris de l'Estat on l'oferta pot no haver satisfet la demanda, després del col·lapse en les primeres hores de dispensació del milió i mig de mascaretes gratuïtes que ha repartit el govern a les farmàcies. Fins aquest dimarts a la tarda no s'ha normalitzat la situació. 

Illa ha volgut deixar clar, per evitar imatges de saturació de les farmàcies, que no tothom ha de córrer a comprar-se una mascareta. Només ho ha de fer, en paraules del ministre, qui "no pugui complir" una d'aquestes prioritats: guardar una distància interpersonal d'uns dos metres, rentar-se les mans "moltes vegades al dia" i cuidar la higiene dels espais públics i privats "de manera estricta". De fet, han estat moltes les crides a la responsabilitat dels compradors en les últimes hores. És preferible, diuen les autoritats, reservar els primers estocs de mascaretes per als col·lectius de risc i no protagonitzar escenes d'acaparament, com es va veure amb determinats productes alimentaris i higiènics al principi de la pandèmia. La necessitat que sent la població és tal que alguns farmacèutics fins i tot venen mascaretes de roba, tot i advertir que no filtren. La sensació de tranquil·litat de dur la cara coberta és, en alguns casos, psicològicament irresistible.

El ministre, a més, ha avançat que "pròximament" s'intervindrà també el preu de les mascaretes higièniques que va crear el govern espanyol per afavorir la fabricació en massa d'aquest producte. Ho estudiarà la pròxima reunió de l'organisme que s'ha reunit aquesta tarda, la Comissió Interministerial de Preus, que també revisarà els imports de les mascaretes reutilitzables. Per fer-ho analitzaran quin és el nivell de producció d'aquests equips. D'altra banda, Illa no ha descartat, si cal, intervenir el preu d'altres productes com bates o guants. No és el primer cas d'intervenció del lliure mercat que protagonitzen les autoritats durant la pandèmia. La Generalitat i, pocs dies després, la Moncloa, van fixar un preu màxim per als enterraments, també a la vista d'abusos flagrants per part d'un sector que, a causa de la mortalitat provocada pel covid-19, també té un pic de demanda aquests dies.