Societat 21/04/2020

Les farmàcies tripliquen les dispensacions tot i alguna incidència per la demanda de mascaretes

La majoria d'establiments tornen a registrar cues d'usuaris

Montse Riart
2 min
Usuaris davant d'una farmàcia a l'Hospitalet de Llobregat / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLes farmàcies de Catalunya han triplicat les vendes durant els dos primers dies de dispensació del lot d'1,5 milions de mascaretes adquirit per la Generalitat, segons les dades de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya. Aquest dilluns l'elevada demanda va bloquejar el sistema de dispensació. Els tècnics informàtics van poder solucionar la incidència i aquest dimarts s'ha aconseguit normalitzar la situació, tot i que s'han repetit alguns moments de col·lapse, especialment durant el migdia, quan el pic de demanda ha alentit de nou el sistema.

Segons les dades del Col·legi de Farmacèutics, malgrat les incidències els establiments han dispensat ja 700.000 mascaretes, a més dels medicaments amb recepta que normalment ja se subministren. Durant bona part del matí s'han tornat a repetir les cues d'usuaris davant dels establiments d'una bona part del país.

El departament de Polítiques Digitals de la Generalitat explica que hi ha dos sistemes informàtics, el de la recepta electrònic o SIRE, que funciona correctament, i el sistema de dispensació SIFARE, operat pel consell de col·legis farmacèutics de Catalunya, que és el que ahir es va col·lapsar i que avui ha registrat un alentiment durant els pics de demanda als establiments.

Dilluns el col·lapse es va produir quan els ordinadors de les farmàcies de tot Catalunya van començar a introduir de manera massiva en el sistema de dispensació el codi de les mascaretes, que era únic per a totes. Aquesta nit passada els tècnics han instal·lat un sistema per desviar algunes de les peticions i poder donar resposta a totes i que, segons ha explicat a l'ARA el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, "ha funcionat", malgrat les incidències durant els pics de demanda als establiments.

Durant bona part del matí el sistema ha aguantat la demanda i s'han pogut dispensar medicaments i mascaretes / MANOLO GARCÍA

Falta de proves

Torres explica que el problema és que "no hi ha hagut temps" per provar el sistema per dispensar les mascaretes abans que es comencessin a distribuir dilluns. Les farmàcies tot just van rebre el protocol per a la seva distribució divendres a la tarda. Durant el cap de setmana es va actualitzar el sistema dels establiments "però no hi va haver temps per testar-lo", lamenta Torres.

La previsió és que aquesta nit els tècnics puguin acabar de solucionar tots els problemes perquè demà s'operi amb normalitat.

stats