Societat 08/02/2013

Dació no, toros sí: dues ILP amb possibilitats diferents al Congrés

La cambra baixa debatrà dimarts dues iniciatives legislatives populars (ILP) sobre la dació en pagament retroactiva i la regulació de la festa dels toros com a bé d'interès cultural. La majoria del PP determinarà el resultat de les votacions. La PAH ja prepara mobilitzacions i ha difós un vídeo per cridar a participar-hi

Ara
2 min

BarcelonaEl Congrés dels Diputats debatrà dimarts que ve, 12 de febrer, dues iniciatives legislatives populars (ILP) ben diferents: una que demana la dació en pagament retroactiva i la moratòria per als desnonaments, i una altra que defensa la regulació de la festa dels toros com a bé d'interès cultural. Aquesta coincidència temporal pot derivar en una certa polèmica si es compleix el pronòstic de les votacions. I és que existeix una alta probabilitat que la proposta dels toros prosperi i, en canvi, la de la dació en pagament es quedi en un no-res.

Tot plegat és a les mans del PP, que té majoria, i que ja ha anunciat que votarà en contra de la segona proposta, mentre que és absolutament partidari de la primera. En cas que es compleixi el resultat, seria inversament proporcional al suport popular rebut: mentre la ILP sobre la dació ha recollit 1.402.854 signatures a favor –una xifra que gairebé triplica el mínim exigit per les ILP, que requereixen 500.000 signatures–, el suport als toros es queda en menys de la meitat: 550.000.

Les entitats promotores de la iniciativa per la dació en pagament (CCCO de Catalunya, la Confederació d'Associacions veïnals de Catalunya (CONFAVC), l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques -PAH-, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la UGT de Catalunya) demanen al PP que reconsideri la seva postura, ja que "suposaria un greu insult a la democràcia que el Congrés ni tan sols tingui en compte i debati una demanda ciutadana amb un suport tan ampli". En el cas de la ILP sobre els toros, la majoria absoluta del PP a les dues cambres, i el suport del PSOE a la 'festa', fan preveure que el recorregut parlamentari serà un tràmit. Davant d'això, els impulsors de la dació en pagament adverteixen que "el Congrés oferirà una imatge lamentable d'aquest país si demostra que les prioritats polítiques anteposen la festa nacional per sobre del patiment de les persones".

De moment, dimarts, el Congrés votarà si admet en consideració les dues ILP per iniciar la tramitació parlamentària. En cas afirmatiu, passaran a debatre's i esmenar-se a les comissions corresponents a la cambra baixa, on seran votades.

Manifestacions arreu de l'Estat contra els desnonaments el 16 de febrer

Amb tot, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha convocat manifestacions arreu de l'Estat contra els desnonaments el dissabte 16 de febrer. A Barcelona, seu del naixement de la plataforma, la concentració es farà a les 17.00 hores a la plaça Universitat. A Madrid, els convocats es reuniran a la plaça Colón a les sis de la tarda. De moment, ja s'han convocat manifestacions a una quarantena de ciutats arreu de l'Estat. I per cridar a participar en aquestes mobilitzacions, la PAH ha difós el vídeo que teniu en aquesta pàgina.

stats