Despatxos i sales de reunions de vidre a les escoles per prevenir abusos sexuals

Educació proposa que els requisits arquitectònics dels nous centres siguin més flexibles

Els despatxos dels directors i les sales de tutoria de les escoles i instituts públics que es construiran a partir d'ara a Catalunya seran transparents i diàfans perquè es pugui veure des de fora el que passa a dins i evitar, en últim terme, que es produeixin situacions d'agressions o abusos sexuals. Aquesta és una de les mesures que ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, al Parlament, i que formen part dels nous criteris de construcció dels centres educatius, que s'acabaran de concretar al llarg d'aquest mes de juliol. 

"No hi haurà més despatxos de direcció amb portes que no siguin transparents", ha confirmat Bargalló, que ha dit de manera clara que la mesura servirà per "donar seguretat als alumnes i docents" davant de possibles casos de violència, assetjament o abusos. A banda d'espais més diàfans, el departament també vol que els espais siguin més "polivalents", per poder convertir per exemple passadissos en tallers o ambients, gimnasos en "àgores comunitàries" o vestíbuls que són "l'exponent dels projectes del centre". Per això, Bargalló ha proposat que els futurs centres incloguin en els seus projectes de centre un lloc on es concreti l'ús educatiu de cada espai. 

L'objectiu, ha dit Bargalló, és que qualsevol obra o intervenció arquitectònica "tingui sempre una raó educativa de fons". Així, proposa aules més flexibles per fomentar el treball cooperatiu i el debat i espais més adaptables, que també incloguin elements tecnològics. També en aquesta línia es miraran els criteris per construir els nous patis, perquè Bargalló ha dit que "una de les obsessions de les direccions és com treure el ciment, com posar verd i com fer que el pati sigui un espai d'aprenentatge per a tothom".

Una de les idees és obrir les escoles a la ciutadania. I ha posat algunes propostes sobre la taula: que la biblioteca de l'escola, en la mesura que es pugui, tingui una porta d'accés alternativa per aconseguir que s'hi pugui entrar des del carrer sense haver de tenir l'escola oberta i aconseguir, així, que la biblioteca del centre sigui també la del municipi o el barri, o bé aconseguir els permisos que calgui per utilitzar les instal·lacions esportives de l'escola com a poliesportius municipals. 

Tot plegat no ha agradat gaire als partits de l'oposició. Sobretot a Ciutadans, que ha carregat contra els plans del departament per viure en una "fantasia" dient que comprarà "taules 'superxaxis'" i no treballar pels problemes "de veritat". "Als alumnes que fa tota la vida que estan en barracons els importa més deixar de treballar en barracons i no si el despatx del director és diàfan o no", ha etzibat la diputada Sonia Sierra. Des del PP també han tret ferro als condicionants que els requisits arquitectònics tenen sobre les escoles. "Ningú ha sortit traumatitzat d'una escola amb envans", ha dit Daniel Serrano, del PP. 

Més continguts de