L'ecòleg nord-americà Robert Ricklefs guanya l'onzè Premi Ramon Margalef

El guardó, atorgat per la Generalitat, serà entregat durant la propera tardor

El nord-americà Robert E.Ricklefs ha guanyat l'onzè Premi Ramon Margalef d'ecologia, un guardó atorgat per la Generalitat que servirà per reconèixer "la seva influència integral durant gairebé cinc dècades en tota una generació d'ecòlegs".

La profunda petjada de Ricklefs (San Francisco, 1943) en el pensament científic es recolza en més de 300 articles en diverses publicacions i en els seus quatre llibres, especialment els textos de referència 'Ecology' i 'The Economy of Nature', ha informat aquest divendres la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. El jurat ha destacat que Ricklefs ha combinat "un extens treball de camp amb fonaments teòrics que han canviat el paradigma de l'ecologia de la comunitat".

El seu treball científic consisteix en una aproximació unificadora a l'ecologia, integrant la biologia evolutiva, la paleontologia i l'ecologia funcional per comprendre els patrons i processos de les comunitats, així com els mecanismes que controlen els mecanismes en la biodiversitat. Ricklefs va desafiar la creença que les interaccions locals controlen la diversitat d'espècies i va posar l'accent en el canvi mediambiental a llarg termini i escala regional, o canvi evolutiu, entre poblacions que interactuen.

És professor de Biologia a la Universitat de Missouri i investigador associat de l'Institut Smithsonian d'Investigació Tropical, i des de 2011 presideix la Societat Americana de Naturalistes. El Premi Ramon Margalef es lliurarà a Ricklefs en una cerimònia al Palau de la Generalitat a la tardor. El guardó reconeix des de 2004 a aquells que s'han distingit pel conreu de la ciència ecològica.

Més continguts de