Societat 04/06/2020

Espanya diu que obrirà fronteres amb França i Portugal el 22 de juny però després es fa enrere

Reyes Maroto ho ha confirmat a la premsa internacional però després la Moncloa ha corregit que de moment no serà fins a l'1 de juliol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Espanya tanca   totes les fronteres terrestres

MadridLa fi de l’estat d’alarma el 21 de juny ha precipitat tots els plans de la desescalada ideada pel govern espanyol. Serà llavors quan tots els territoris de l’Estat recuperaran la llibertat de moviments i es podrà circular sense restriccions entre demarcacions. El gran tret de sortida serà la revetlla de Sant Joan. La intenció era que Espanya donés una treva de deu dies al turisme intern abans de l’obertura de portes l’1 de juliol. Però el ministeri de Turisme, de la mà del sector i la patronal, malda per obrir al més ràpid possible les portes a la temporada, encara que sigui en el moment del tret de sortida a la llibertat total de moviments per als ciutadans de l’Estat. Un Sant Joan, doncs, amb barcelonins i francesos ja a la Costa Brava, a tall d’exemple. El problema, però, és que Madrid està topant amb les reticències d’altres estats europeus.

Després que Grècia arrenqués la temporada l’1 de juny, Itàlia se saltés tot el calendari previst del seu desconfinament i reobrís les fronteres dimecres i que Portugal no tingui cap restricció de vols europeus excepte els provinents d’Espanya, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha confirmat aquest dijous a la premsa estrangera la intenció d’aixecar els controls fronterers amb França i Portugal a partir del 22 de juny mateix. “Vull confirmar que a partir del 22 de juny les restriccions de mobilitat terrestre amb França i Portugal s’eliminaran”, ha dit en un brífing amb periodistes internacionals, que després el ministeri ha difós als mitjans estatals. Maroto ho ha circumscrit, això sí, als acords recíprocs que es pugui arribar amb els dos estats veïns per evitar la quarantena de 14 dies. Però s'ha tirat a la piscina i les declaracions han generat malestar a Lisboa.

El ministre d’Exteriors portuguès, Augusto Santos Silva, s'ha mostrat “sorprès” per les declaracions de Reyes Maroto per haver fet un anunci que “no s’inscriu” en “l’estreta col·laboració” que mantenen els dos governs a la frontera. Ara bé, ha apuntat que la seva idea era aixecar els controls fronterers a partir de finals de juny, cosa que podria coincidir amb la data del 22. Però poques hores després, i arran de la polèmica, la Moncloa ha aclarit en un comunicat que l’obertura de la “mobilitat internacional segura” es farà a partir de l’1 de juliol, tal com havia avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En la nota d’aclariment que ha fet el desmentit de la ministra es recorda l’ordre del 23 de maig que estableix que els controls fronterers es poden prorrogar més enllà de l’alarma.

El veto d'Alemanya

Sigui com sigui, el govern espanyol haurà d’incloure aquesta mesura en el decret de regulació de la nova normalitat que aprovarà el consell de ministres dimarts que ve, ja que totes les ordres ministerials dictades durant l’estat d’alarma decauran un cop aquest s’aixequi el 21 de juny. Mentrestant, el ministeri de Turisme continua treballant per establir “corredors segurs” ja amb les Balears des de llavors. El principal problema amb què es troba és que Alemanya té previst aixecar totes les restriccions de viatge amb tots els països de la UE el 15 de juny excepte amb Espanya. El ministeri d’Exteriors assegura que aixecarà el veto a l’Estat quan Espanya permeti l’entrada de turistes internacionals per “reciprocitat”. Ara el dubte és quan serà això: si el 22 de juny o l’1 de juliol com va reafirmar ahir la Moncloa.

Dubtes amb el turisme britànic

Pel que fa el mercat britànic, que ja no forma part actualment de l'espai Schengen, Maroto ha dit que la intenció és aconseguir obrir "tan aviat com sigui possible" però que a hores d'ara encara estan pendents de saber com evoluciona l'epidèmia del coronavirus, que afecta ara mateix de manera més greu el Regne Unit. La ministra ha destacat als corresponsals estrangers que és "molt important" per al sector turístic espanyol, en la línia del que ja va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, fa dos caps de setmana.

Una cursa europea per recuperar el turisme

Alemanya: reobertura de les fronteres el 15 de juny
Té intenció d’eliminar totes les restriccions a viatjar a un total de 29 països europeus en 11 dies. Espanya, però, és l’únic país de la UE que no està en aquest llistat. Madrid està treballant per coordinar-se.

França: el govern convida a fer turisme interior
París és partidària de l’obertura de les fronteres a partir del 15 de juny. Però diu que haurà d’establir acords puntuals amb qui imposi quarantenes com Espanya. L’Elisi ha convidat a fer turisme interior.

Itàlia: avança la desescalada i ja té les fronteres obertes
Després que Grècia obrís les fronteres al turisme ja l’1 de juliol, Itàlia va decidir estripar tots els plans de desescalada i ja va obrir les fronteres del nord el dimecres sense haver de fer cap tipus de quarantena.

Portugal: corredors segurs amb Londres però no amb l’Estat
Lisboa s’ha llançat a recuperar el turisme i està a punt d’arribar a un acord amb el Regne Unit per establir un “corredor segur” que salvi la temporada. No té veto sobre cap país de la UE excepte Espanya.

stats