MEDI AMBIENT

Europa pren nota del plany d’un Delta en franca regressió

La delegació europea es reuneix avui amb el govern espanyol per fer el seu informe

El braç del Migjorn a l’illa de Buda és un dels espais més valuosos del delta de l’Ebre, des d’un punt de vista ambiental, i alhora més fràgils, perquè és on es fa més evident la regressió que pateix. En aquest punt, el mar guanya cada any deu metres i la terra retrocedeix. Ho ha pogut conèixer de primera mà la delegació d’eurodiputats que ahir va visitar el Delta amb l’objectiu de fer un informe per a la Comissió de Peticions de la Comissió Europea. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) creu que l’informe pot servir per derogar el pla hidrològic de la conca del riu, aprovat el 8 de gener pel govern en funcions de l’Estat. L’objectiu és que aquests sis eurodiputats de diferents països i grups parlamentaris, que arriben just l’endemà de la gran manifestació d’Amposta, puguin copsar com afectaria al tram final del riu l’aplicació del pla de conca, que preveu una reducció considerable de l’aigua dolça que arriba a la desembocadura. Segons la PDE, les afectacions no només són mediambientals, sinó també econòmiques i socials.

Al marge de portar-los a visitar el braç del Migjorn, la plataforma també va organitzar una trobada en la qual representants del teixit del Delta, arrossaires, pescadors, aqüicultors i regants, van poder explicar com els perjudica el pla previst a la conca del riu. “Ho hem constatat. Els anys que baixa menys aigua pel riu perdem producció, no hi ha tants nutrients i els musclos no tenen tanta molla”, va explicar Ramon Carles, aqüicultor. “A banda dels nutrients necessaris per al fitoplàncton, si no baixen sediments el fons marí es deteriora i això perjudica les espècies de peixos”, apunta per la seva banda, Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, la més important de Catalunya. “Entre l’Ametlla i les Cases som 800 famílies que vivim directament de la pesca”, va afegir. “El mar ja inunda finques d’arròs. Ens heu d’ajudar perquè el nostre govern no protegeix la part més dèbil de la conca, que és el Delta”, afegeix Jordi Prats, arrossaire.

El riu s’asseca

El missatge que s’ha volgut traslladar als eurodiputats és que actualment el Delta ja està en perill, per la falta de sediments i d’aigua dolça, i que durant els últims 20 anys el cabal mitjà de l’Ebre ha passat de 14.000 a 8.000 hectòmetres cúbics anuals. “Amb aquesta quantitat el Delta ja té problemes”, i el pla de conca estableix en 3.000 el cabal final i projecta 460.000 noves hectàrees de regadius, ha apuntat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

“Hem vist que aquí és un tema important que preocupa molt. Escoltarem totes les parts, i farem una recomanació, però el pla de conca és una responsabilitat del govern de l’Estat”, ha manifestat el president de la delegació d’eurodiputats, l’eslovac, Pál Csáky, del Partit Popular Europeu, després d’escoltar les primeres explicacions sobre el tema. No obstant això, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, també present a la trobada, ha assenyalat que tot i que la Comissió de Peticions és consultiva, les seves recomanacions tenen molt pes en el govern europeu. “Aquesta visita pot ser determinant, perquè en altres temes el paper de la Comissió ha sigut clau”. En el mateix sentit s’han manifestat els eurodiputats Javi López, del PSC, i Ernest Urtasun, d’ICV, que han explicat que el pla de conca incompleix almenys tres directives comunitàries, la d’aigües, la d’hàbitats i la de procediment. En aquest sentit, la Comissió Europea podria obrir un expedient d’infracció al govern estatal o retirar-li fons europeus, han assegurat. “També ens encarregarem d’explicar als membres d’aquesta delegació que la Unió Europea ha invertit milions d’euros en projectes Life al Delta que no hauran servit de res perquè, si s’aplica aquest pla, s’acabaran inundant moltes zones naturals”, ha assenyalat Urtasun.

Juntament amb Urtasun i López, també acompanya la delegació europea l’eurodiputada del PP Rosa Estaràs, que ha negat que el pla de conca incompleixi cap directiva comunitària i que ha recordat que ha estat aprovat amb un 80% dels vots dels membres del Consell de l’Aigua de la Conca de l’Ebre.

Avui aquesta delegació europea, integrada per dos eurodiputats del Partit Popular Europeu (Pál Csáky i Julia Pitera, de Polònia), dos d’Els Verds (Kostadinka Kuneva de Grècia i Bodil Valero de Suècia), una de la Confederació Unitària Europea (Tatjana Zdanoka, de Lituània) i una altra del grup Europa de la Llibertat i la Democràcia Directa (Eleonora Evi, d’Itàlia), es reunirà amb representants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i del ministeri d’Agricultura, els impulsors del projecte. “Ens hauria agradat també poder-hi assistir i d’aquesta manera poder confrontar els nostres arguments, però no ha sigut possible”, ha manifestat Abella, que s’ha mostrat confiada que la Comissió Europea farà complir les seves pròpies directives. L’informe dels eurodiputats ha d’estar fet d’aquí un mes.