SALUT
Societat 22/06/2015

Fre a les assegurances mèdiques

El sector perd pacients per primer cop però manté els ingressos al voltant dels 1.450 milions anuals

Mario Martín Matas
3 min
UN SECTOR AMB BONA SALUT  L’activitat hospitalària que es desprèn de les pòlisses mèdiques suposa 212.000 ingressos a l’any i representa tenir ocupats de forma contínua 302 llits. La major part dels actes quirúrgics tenen a veure amb l’obstetrícia -parts i cesàries-,  Però també amb operacions del cristal·lí de l’ull.

BarcelonaHa calgut esperar gairebé dos anys per conèixer les dades de les assegurances mèdiques privades a Catalunya. El departament de Salut ha publicat ara la Memòria de les entitats d’assegurança lliure, que correspon al 2013, i de la seva anàlisi se’n desprèn que el sector s’estanca. Per primer cop cau el nombre de persones que tenen una cobertura privada -un 1,2% i 24.000 assegurats menys-, tot i que el volum de negoci es manté i fins i tot augmenta lleugerament, fins als 1.452 milions d’euros ingressats en forma de quotes.

“És l’augment de les primes més petit dels últims anys”, ha explicat a l’ARA la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, que ha posat èmfasi en el fet que el sector mostra “estabilitat”. De fet, el descens més important en els últims anys es detecta en les mutualitats de previsió social, entitats privades sense ànim de lucre que històricament cobrien els treballadors d’un mateix ofici, i que des del 2009 han perdut 50.000 assegurats, sobretot perquè es tracta d’una fórmula en desús que actualment només representa un 11,4% del total. Per contra, les pòlisses dentals continuen millorant els registres any rere any, i en els últims cinc anys han duplicat les seves xifres fins als 670.000 assegurats i els 36 milions d’euros d’ingressos.

El perfil del client

El perfil de les persones que tenen contractada una assegurança mèdica també es manté força estable. Un 54% són dones, un 39% tenen entre 15 i 44 anys, i entre la població jubilada el percentatge de penetració no arriba a un 15%. En termes relatius, la doble cobertura sanitària arriba a un de cada quatre catalans, un percentatge força superior a la mitjana estatal i que explica, només en part, que Catalunya arrossegui una de les despeses en salut per càpita més baixes de tot l’Estat a nivell públic. En tot cas, la cobertura a la demarcació de Barcelona supera el 28%, mentre que a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida se situa, de mitjana, en el 21%.

Pel que fa al preu mitjà de les primes que paguen els assegurats, les pòlisses per prestació de serveis -un 92% del total- van costar l’any 2013 uns 721 euros. L’encariment ha sigut d’un 1,8% respecte al 2012, però acumula un increment d’un 8,5% des dels 665 euros que es pagaven cinc anys enrere. Aquesta pujada, però, contrasta amb l’anomenada guerra de preus que denunciava el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) el gener del 2014 i que, segons un estudi publicat llavors, feia que un 74% dels metges que treballen en aquest sector preveiessin que el servei empitjoraria. Les xifres del departament difereixen també d’un altre estudi recent fet per Deloitte, que recull dades de la patronal privada ACES. Segons l’estudi set de cada deu clíniques donen per fet que la seva rendibilitat continuarà pujant.

El diferencial es podria explicar pel fet que les dades que presenta Salut es basen en l’enquesta que responen les entitats asseguradores, tot i que aquest procés es desenvolupa des de fa més de dues dècades. Vallès puntualitza que a Catalunya hi ha 47 entitats que presten aquest tipus de serveis, i que no han respost a l’enquesta només sis, que a més a més representen només 50.000 persones. Vallès també ha justificat el retard en la publicació de la memòria perquè per primera vegada s’hi analitza quin tipus d’activitat fan les asseguradores. De l’anàlisi se’n desprèn que fan fer més de 212.000 ingressos hospitalaris, una despesa equivalent a 291,8 milions d’euros i a l’ocupació permanent de 302 llits. Aquesta activitat té a veure, sobretot, amb operacions de cristal·lí i d’obstetrícia -un 40% de les intervencions són parts i cesàries.

stats