Hablamos Español recull firmes a Barcelona per una ILP que permeti als nens escollir estudiar en castellà a l'escola

L'associació assegura que a Catalunya els castellanoparlants tenen "ganes de sortir de l'armari"

L'associació Hablamos Español és aquest divendres a Barcelona, a l'Illa Diagonal, recollint signatures per la iniciativa legislativa popular (ILP) que volen que es debati al Congrés dels Diputats a favor de la "llibertat d'elecció lingüística", per tal que els nens puguin decidir si volen estudiar en català o en castellà. La seva presidenta, Gloria Lago, ha explicat que volen que les famílies puguin escollir la llengua vehicular a l'escola i que "no es prioritzi" una llengua per competència professional.

"Catalunya és el paradigma contra el qual intentem lluitar, o solucionar; l'espanyol està completament exclòs com a llengua vehicular", ha assegurat. En aquest sentit, espera que la recollida de signatures serveixi per "remoure la consciència de les cúpules dels partits" perquè considera que hi ha "sensibilització" entre el col·lectiu castellanoparlant: "Fa un any hauria estat gairebé impossible, la gent té ganes de sortir de l'armari".

En el cas concret de la immersió a les aules, Lago ha defensat que es pugui estudiar en la llengua materna de cadascú, o la que s'esculli, i que es tingui un segon idioma com a "assignatura o amb repartiment equitatiu". "Que no s'exclogui la llengua materna de l'ensenyament", ha reblat la dirigent d'aquesta entitat. I per això, la presidenta d'Hablamos Español confia que la seva ILP s'acabi aplicant perquè "allò que és lògic s'acaba imposant". "Que no es pugui estudiar en una llengua oficial a tot el país és un disbarat", ha insistit. 

"A Finlàndia, els nens que estudien en la seva llengua són feliços"

Lago posa per exemple sistemes eductius com el de Finlàndia. "Els nens que estudien en la seva llengua són feliços", assegura en reclamar la llibertat d'elecció. I en el cas de Catalunya "molt pares, no". "Si són egoistes, estan contents" amb la immersió lingüística a les aules catalanes: "Els que no siguin egoistes, tindran pena pels nens castellanoparlants", ha reblat. 

Hablamos Español va començar a recollir firmes a Madrid a principis de desembre i en un dia en va recollir 30.000. En necessita 500.000 de certificades per tal que la proposta sigui debatuda al Congrés. Lago ha explicat que de moment no han rebut el suport explícit de cap grup parlamentari però volen demostrar als partits que "la gent ho vol". "Moure'ls des de baix, que remogui les consciències de les cúpules", ha assegurat en afirmar que militants i càrrecs orgànics d'algunes formacions ja han avalat la seva proposta. L'associació assegura col·laborar amb entitats com Societat Civil Catalana, d'Espanya i Catalans, Periodistas Pi i Margall i Somatemps, entre d'altres.