Societat 11/01/2019

Salut estudia si els maltractaments al nadó ingressat es podrien haver detectat abans

El nen, de dos mesos, va ser hospitalitzat fa una setmana amb lesions pròpies d’una sacsejada

Pau Esparch / Lara Bonilla / Natàlia Vila
3 min
La façana de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, en una foto d'arxiu

BarcelonaEl departament de Salut sospita que alguna cosa podria haver fallat en el cas del nadó de dos mesos que es troba ingressat a l’UCI de l’Hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona, en estat greu pels maltractaments físics del seu pare. Els Mossos d’Esquadra van detenir dijous el pare, de 21 anys. Tot i que la mare, de 18 anys, no està detinguda, la Generalitat va optar per retirar igualment la custòdia als dos progenitors. Segons ha pogut saber l’ARA, el nadó va ingressar la nit del 3 al 4 de gener a la Vall d’Hebron derivat d’un altre centre sanitari que, davant la gravetat de les lesions, va decidir traslladar la criatura a un hospital més gran.

Per això ara les investigacions de Salut se centren a aclarir per quines causes el nadó va anar al primer centre, que no va comunicar cap avís de maltractament. L’objectiu és saber si en aquesta visita o en altres d’anteriors -les revisions pròpies a un nounat- el bebè ja presentava lesions compatibles amb el maltractament, que haurien obligat a activar el protocol contra el maltractament a infants i adolescents, tal com després sí que va fer la Vall d’Hebron.

Tot i que el Govern assegura que l’actuació institucional va començar “immediatament” després de l’avís, la detenció del pare no es va produir fins abans-d’ahir, gairebé una setmana després de l’ingrés de l’infant a l’hospital.

Lesions per sacsejada forta

Segons fonts pròximes al cas, el nadó pateix ferides que serien compatibles amb una sacsejada forta. Altres veus recollides per Europa Press afegeixen que, quan el nadó va ingressar a la Vall d’Hebron, tenia un hematoma al cap, un braç fracturat i cinc costelles trencades amb call -és a dir, ossos fracturats cicatritzant-, unes lesions que indicaven signes de maltractaments anteriors.

És en aquest moment, un cop a la Vall d’Hebron, que, davant les sospites que el nadó no hagués rebut un tracte adequat per part de la família, els metges van fer les proves necessàries i van activar el protocol. Aquest pla d’actuació per detectar el maltractament infantil es va endurir arran del cas Alba, una nena de cinc anys que va ingressar en coma el 2006 per una pallissa del seu padrastre que li va acabar provocant una greu invalidesa. Ara, el protocol assenyala que els metges han de donar l’avís immediat i simultàniament a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i al jutjat de guàrdia.

Segons fonts policials, els Mossos no van rebre l’ordre de detenir el pare fins dijous. Aleshores ho van fer per lesions al nadó i violència domèstica física i psíquica. Paral·lelament, el departament d’Afers Socials, a banda de quedar-se amb la tutela del nadó i personar-se com a acusació particular en el cas per defensar l’infant, també va començar a analitzar l’actuació dels serveis socials municipals: la família del nadó resideix en una població de la comarca del Maresme. Falta veure si el cas es podria haver detectat abans.

El pare passarà a disposició judicial aquest cap de setmana i el jutge haurà de decidir si l’envia a presó. Els delictes que se li atribueixen podrien canviar en el cas que el nadó mori. De moment, la situació del bebè és estable dins la gravetat.

L’antecedent de l’Alba

Fa 13 anys, la història de l’Alba, la nena de cinc anys que va ingressar en coma per una brutal pallissa del seu padrastre, va commocionar la societat catalana. Ell i la mare de la nena, que va permetre els maltractaments repetidament, van ser condemnats a 22 i 20 anys de presó, respectivament, tot i que després els jutges van rebaixar 5 anys la pena a la progenitora. Els problemes de detecció d’aquest cas flagrant van fer que la Generalitat endurís els protocols i formés els professionals. El 2015, un altre nadó d’un mes va morir a l’hospital per les ferides provocades pels cops dels seus pares, i el Síndic de Greuges va demanar, de nou, la revisió dels protocols.

Com és el protocol de maltractaments a menors?

L’actual protocol d’actuacions en cas de maltractaments a menors, revisat el 2017, és públic i recull quins són els passos que han de seguir tant la ciutadania com els professionals en el cas que detectin senyals evidents d’un possible cas. Quan són els metges els que sospiten d’un possible maltractament, el codi estableix que si la situació és lleu o moderada el centre ha d’intentar resoldre el cas amb les unitats de treball social o en coordinació amb els Serveis Socials. Per contra, si la situació detectada és la que es descriu com a greu en el protocol, els metges han de comunicar-ho immediatament, mitjançant un informe, tant a la DGAIA com al jutjat de guàrdia.

stats