TERRORISME

Jordi Jané: “Hi ha una amenaça genèrica però no concreta ni imminent”

Coordinació antijihadista

El conseller d’Interior en funcions, Jordi Jané, va declarar ahir, després de la quarta reunió del gabinet de coordinació antiterrorista arran dels atemptats de París, que ara mateix “no existeix una amenaça concreta i imminent”, tot i que sí que n’hi ha una de “genèrica”. Ho va afirmar a partir de la informació que van compartir dijous a Madrid els Mossos d’Esquadra amb els cossos estatals a la taula de coordinació antiterrorista. Tot i això va explicar que els dispositius de seguretat per al partit del Barça i el concert de Madonna de demà es reforçarien. En concret, el previst per al partit es triplicarà.

Amb tot, Jané també va condemnar la falsa alarma que, segons va dir, va causar un home a Reus aquest cap de setmana quan va entrar en un bingo dient que duia un cinturó d’explosius, cosa que no era veritat. “Espero que tingui una resposta judicial contundent”, va dir el conseller.

Col·laboració internacional

Jané va valorar positivament la col·laboració amb els cossos estatals i va dir que demanarien formalment al ministeri de l’Interior que els Mossos entrin al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Va posar com a exemple de col·laboració policial les informacions dels Mossos que, amb d’altres de la Guàrdia Civil, van dur al juny a la detenció d’un presumpte terrorista a Polònia i, al cap de dos mesos, d’un altre a França.

El comissari en cap, Josep Lluís Trapero, va explicar que al gener van detectar que algú estava intentant captar dones a Catalunya per col·laborar amb l’Estat Islàmic “per fer un atemptat a Europa” i que es parlava de França i Espanya. Van obrir una investigació que va coincidir amb una altra de la Guàrdia Civil. Van identificar l’home que intentava captar dones a Catalunya, que llavors era a Síria però havia viscut a Alacant, i la Guàrdia Civil va emetre una ordre de detenció internacional. Es tractava d’Abdeljail Ait al-Kaid que, segons Europa Press, hauria conegut el presumpte cervell dels atemptats de París, Abdelhamid Abaaoud, durant l’estada a Síria, que li hauria ordenat que tornés a Espanya. Trapero va explicar que quan el van arrestar, a Varsòvia, estava fent el viatge de tornada. Ara s’investiga quins plans concrets tenia.