Societat 05/07/2017

L'Ajuntament de Barcelona bonificarà la taxa del clavegueram a les famílies més vulnerables

El consistori també assumirà el butlletí d'instal·lacions elèctriques de les llars en situació de pobresa energètica i proposarà que els municipis de l'àrea metropolitana facin el mateix amb la taxa de residus

Laia Vicens
2 min
Un tresor amagat dins de les clavegueres

BarcelonaLa setmana passada, el conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Albert Martínez Lacambra, va demanar "corresponsabilitat" a l'Ajuntament de la ciutat i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona per lluitar contra la pobresa energètica. Ho va dir denunciant que els usuaris més vulnerables paguen igualment les taxes de clavegueram i residus, que suposen el 66% de la factura de l'aigua, perquè només el 34% fa referència al consum directe de l'aigua. Davant d'aquestes acusacions, i reivindicant que la pobresa energètica no es pateix només durant els mesos d'hivern sinó que també afecta a l'estiu, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que en el ple del juliol portarà a debat que la taxa de clavegueram es bonifiqui al 100% per a aquelles famílies més vulnerables que ja es beneficien de la llei 24/2015, que el Parlament va aprovar per fer front a la pobresa energètica. En total, la mesura afectarà unes 18.700 persones.

Unes mesures que, segons el consistori, Aigües de Barcelona ja sabria que s'anunciarien, perquè fa cinc mesos que s'estaven negociant amb la companyia. Per això, el regidor de Medi Ambient, Eloi Badia, ha acusat l'empresa "d'embrutar" les iniciatives de l'Ajuntament i ha asssegurat que eren "plenament coneixedors" de les intencions de l'Ajuntament. "Quan sabien que estàvem a prop de tenir l'acord, ens acusen de no fer els deures", s'ha queixat Badia.

El regidor també ha criticat que la companyia preveiés uns beneficis de 20 milions d'euros però que al final n'hagi tingut 40. "Hem aconseguit rebaixar la tarifa un 2,39% però els beneficis han augmentat un 100%", ha dit, i ha afegit: "No sé si la ciutadania entendrà que els seus beneficis s'estiguin duplicant". Badia ha defensat que l'Ajuntament porta "molt de temps" fent els deures i ha assegurat que, de fet, serà la primera ciutat en incorporar aquestes mesures contra la pobresa energètica.

Així, Barcelona és la primera ciutat que inclou la taxa de clavegueram dins dels subministraments bàsics, en cas que el ple ho aprovi. De moment, segons han explicat els regidors de Medi Ambient i de Drets Socials, Eloi Badia i Laia Ortiz, hi ha força consens entre tots els grups. "Ampliem i anem més enllà del marc legal que ja tenim. Els serveis socials no només són el gas, l'aigua i la llum, sinó que també ho són el clavegueram i els residus", ha expressat Badia. Pel que fa als residus, també es vol bonificar la taxa, però en aquest cas s'haurà de portar al ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i serà efectiu als 33 municipis de la zona.

Segons ha admès el mateix Ajuntament, la taxa del clavegueram té un "pes reduït" perquè representa entre 10 i 15 euros. La major part dels costos es financen a través de la recaptació de l'Ajuntament. En total, doncs, l'Ajuntament destinarà uns 100.000 euros a pagar les factures a aquestes famílies, unes 7.000 en total. A més, el consistori també es farà càrrec del pagament del deute d'aquest concepte, que en total podria ascendir als 20.000 euros.

Pel que fa al butlletí d'instal·lacions elèctriques, l'Ajuntament vol arribar a un acord amb el gremi d'instal·ladors per pagar directament els 100 euros de cada document a les famílies més pobres. Es tracta d'un document que s'ha d'actualitzar quan es fan canvis en el contracte i que actualitzar-lo costa uns 100. El consistori preveu abonar-lo a unes 200 famílies, de manera que assumirà uns 20.000 euros en total per a aquesta mesura.

stats