BARCELONA

L’Ajuntament trenca la treva al ‘mercat de la misèria’

Un ampli dispositiu policial torna a perseguir els venedors

La treva de l’Ajuntament de Barcelona als venedors ambulants de l’anomenat mercat de la misèria ja està trencada. Ha durat un sol dia: el diumenge 27 de maig. Fa dos caps de setmana, els venedors del mercat dels Encants van denunciar que els ambulants s’havien instal·lat a la porta del mercat legal, en una zona delimitada per tanques de l’Ajuntament i agents de la Guàrdia Urbana. Però ahir van tornar les corredisses. Un dispositiu de la policia municipal va assetjar els venedors amb l’ajuda de la pluja fins que la majoria van marxar o es van dispersar en grups petits. Per tota explicació, fonts municipals han dit a l’ARA que fa dos caps de setmana la Guàrdia Urbana tenia unes ordres i aquest diumenge en tenia unes altres de diferents.

Després d’un encès comunicat de l’Associació de Venedors dels Encants en què criticaven “l’autorització de l’Ajuntament” del “mercat il·legal”, el consistori va respondre negant que haguessin donat cap permís. “L’única cosa que està fent l’Ajuntament és gestionar la situació i els constants canvis d’ubicació”, van explicar a aquest diari fonts municipals. No els autoritzaven, però en una zona molt concreta la Guàrdia Urbana no els perseguia. Ahir, després de tot un matí de corredisses, va quedar clar que el consistori havia deixat de “gestionar la situació i els constants canvis d’ubicació”. I les mateixes fonts municipals deien ara que la Guàrdia Urbana havia actuat tal com fa habitualment amb el mercat de la misèria, amb una acció “que forma part de l’operatiu que s’executa de manera periòdica”. Cap explicació del sobtat abandó de l’experiment.

El president de la junta de l’Associació de Venedors dels Encants, David Moyano, explicava ahir a aquest diari que l’Ajuntament oficialment no els ha dit res de res, però que el director del mercat ja els havia avisat que farien marxa enrere amb la decisió de permetre la venda ambulant en una zona concreta. Cal dir que els venedors autoritzats ja s’estaven assessorant amb un bufet d’advocats per dur l’actuació municipal als tribunals.

Ahir un grup de policies municipals custodiava el mercat dels Encants perquè no s’hi instal·lés cap venedor ambulant. Vint minuts abans de les dotze del migdia, a més, alguns agents de la Guàrdia Urbana es van acostar a la desena de venedors que hi havia sota el cobert de davant del Museu del Disseny. Primer van començar a recollir els fardells i els llençols amb calma, però van accelerar quan van veure que començaven a aparèixer cotxes i furgonetes de la policia municipal. Van córrer cap on era el grup principal, davant la Torre Glòries, però els policies els van perseguir. Com a mínim una quinzena de vehicles participaven en l’operatiu de la Guàrdia Urbana. Molts venedors no van marxar a temps i quan van arribar-hi els agents els van fer fora i els van impedir endur-se les mercaderies que venien.

L’asfalt de davant de la Torre Glòries va quedar ple de piles de roba i objectes trets dels contenidors. Mentre els policies vigilaven que els venedors no tornessin a recuperar-los, un camió amb treballadors municipals carregava tots els objectes per tornar-los als contenidors d’on havien sortit. Els venedors ambulants van fugir sota la Farinera del Clot, però al cap de poc la Guàrdia Urbana hi va arribar per repetir l’operació. Els agents no agafaven la documentació de cap venedor per multar-lo, però si no fugien prou ràpid perdien la mercaderia, i l’operació es va anar repetint. Roba feta servir, mòbils de fa quinze anys, sabates velles i tota mena de rampoines quedaven a terra mentre els que podien fugien amb fardells i carros carregats dels objectes més inesperats, incloent-hi la reproducció d’un uniforme de soldat romà.

Més continguts de