Societat 25/02/2016

L’adjudicatària per fer el Palau d’Esports de Tarragona 2017 renuncia a construir-lo

La Generalitat recorre a l’empresa que va quedar segona en el concurs i assegura que encara hi ha temps

Dani Revenga
2 min
Una imatge de com havia de ser el Palau d’Esports de Tarragona 2017 / ARA

TarragonaEnsurt per a l’organització dels Jocs Meditarranis Tarragona 2017. A menys d’un any i mig per a la inauguració de l’esdeveniment esportiu, la UTE –Unió Temporal d’Empreses- que havia guanyat el concurs per construir el Palau d’Esports de Tarragona 2017, un dels equipaments estrella dels Jocs, ha renunciat a tirar endavant el projecte, segons fonts de l’empresa perquè després d’haver-lo estudiat a fons no el veuen "econòmicament viable".

Les obres de construcció havien de començar aquest mateix mes, però la UTE –formada per les empreses Dragados, Garcia Riera i Rubau– ha decidit acollir-se a una clàusula del seu contracte com a adjudicatària que li permetia renunciar al projecte en el termini de 2 mesos des que es va fer pública la designació.

L’anunci ha despertat inquietud a Tarragona, que viu contrarellotge els preparatius per fer realitat uns Jocs que són la gran aposta de la ciutat dels últims anys. La Generalitat ha sortit al pas licitant l’encàrrec en favor de la UTE que va quedar segona en el concurs que es va resoldre el passat mes de desembre (formada per les empreses Calaf, Sau i Copisa), que ara té un mes per decidir si accepta l’encàrrec.

"El palau arribarà a temps"

El delegat del govern català a Tarragona, Òscar Peris, tot i admetre que l’anunci suposa un contratemps i que els terminis "ara són més justos", envia un missatge de tranquil·litat: "Estic convençut que l’empres que va quedar segona acceptarà el projecte, el palau tirarà endavant i arribarà a temps".

El termini d’execució de les obres del Palau d’Esports és d’un any, però els treballs no començarien, en el millor dels casos, fins a finals de març o començaments d’abril. Una situació que ha fet que diversos partits de l’oposició a l’Ajuntament hagin posat el crit al cel.

Indignació política

És el cas d’ERC, que en paraules del seu portaveu, Pau Ricomà, considera que "el fet que inversions com aquesta estiguin a l’aire hauria de provocar que algú assumís responsabilitats, a una empresa als gestors d’aquest esdeveniment se’ls hauria fet fora fa molt de temps". Per la seva banda, el cap de files de CDC, Albert Abelló, assegura que "no cal ser enginyer per saber que començar aquest palau d’esports ara ja era molt just, i que si ara s’ha de tornar a adjudicar i es perden dos mesos més arribar a temps ja és impossible".

Per la seva banda, la CUP, una formació que sempre s’ha oposat frontalment als Jocs Mediterranis, considera la renúncia de l’empresa que havia de construir el Palau d’Esports és "una mostra més de l’error que representa tirar endavant l’esdeveniment". Els cupaires insisteixen en què "la factura d’aquest error l’hauran de pagar tots els tarragonins".

El Palau d’Esports de Tarragona 2017 és un dels equipaments estrella de l’esdeveniment. S’ha de construir a la denominada anella olímpica del barri tarragoní de Campclar, amb un pressupost de 12 milions i mig, finançats per la Generalitat. Tindrà una capacitat per a 5.000 espectadors i durant els jocs acollirà les competicions de bàsquet i voleibol. Després, quedarà com a primer poliesportiu de la ciutat.

stats