L'oposició ensenya les ungles pel pacte de Colau amb el PSC

Els grups també retreuen a l'alcaldessa les seves paraules sobre l'actuació policial en els disturbis de Gràcia

Ple calent el d'aquest divendres a Barcelona, el primer que ja posa en escena el pacte de govern entre l'equip d'Ada Colau i el PSC i que arriba marcat pels disturbis de les últimes nits a Gràcia i per les polèmiques amb la Guàrdia Urbana. La sessió ha començat, de fet, a petició dels grups de l'oposició, amb una breu intervenció sobre la tensió viscuda arran del desallotjament del Banc Expropiat. Colau, tot i la polèmica de les últimes hores, no s'ha mogut ni un centímetre de les declaracions que va fer ahir buscant la col·laboració del teixit veïnal de Gràcia i manifestant certs dubtes sobre l'operatiu dels Mossos, a qui ha demanat "proporcionalitat" per evitar una escalada de violència. Des de l'oposició, i com a preludi al bany de crítiques que arribaria només uns minuts després amb l'oficialització del pacte de govern, han plogut les crítiques cap al govern municipal.

Des de la bancada de CiU, Xavier Trias, ha manifestat el seu suport a l'alcaldessa, però ha dt que no podia evitar ser crític amb ella per haver "posat en dubte" la feina dels cossos de seguretat. Ciutadans ha titllat d'"intolerable" que una ciutat "global" com Barcelona es vegi immersa en aquests disturbis. I ERC, des de la posició d'allunyament que li dóna el fet d'haver quedat fora del govern, ha acusat Colau d'haver actuat amb "lleugeresa" i de donar la culpa "sempre als altres". Li ha retret, en aquest sentit, que hagi assenyalat la responsabilitat de l'exalcalde Trias, dels privats implicats en el conflicte o dels "activistes per no haver contestat un correu electrònic". L'ha desafiat a assumir la "impopularitat" que comporta portar la batuta en l'àrea de seguretat. Una intervenció que ja ha evidenciat les noves hostilitats d'ERC pel pacte de govern segellat per 'comuns' i socialistes.

El PP ha acusat l'alcaldessa de voler ser "equidistant" entre els "violents" i la policia. "Exerceixi d'alcaldessa sense ocupar el càrrec amb 'k'", ha desafiat Alberto Fernández Díaz a Colau. I la CUP, amb el discurs més dur i en la línia oposada, ha demanat a BComú que es posicioni contra "la brutalitat i la impunitat policial".

El PSC, en canvi,  en el seu primer discurs com a govern, ha signat una intervenció conciliadora, sense crítiques directes al paper de Colau, però ha estat més contundent que ella a l'hora d'expressar el suport "sense embuts" a la feina de la policia.

L'entrepà d'ERC

L'entrada dels socialistes al govern municipal no s'ha fet visible en la distribució dels regidors a la sala de plens. No hi ha hagut canvis de lloc i Collboni no ha pujat a la taula presidencial al costat de Colau, on continuen asseguts el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la tercera tinent, Laia Ortiz. I així ha començat el cap de files d'ERC, Alfred Bosch, la seva crítica: ha remarcat que les dues formacions s'han passat mesos "jugant a repartir-se les cadires" i que, en canvi, encara no "saben on han de seure".  El grup d'ERC continua assegut entre PSC i BComú, cosa que ha portat Bosch a dir que els republicans són "l'espetec" d'aquest "estrany entrepà". El cap de files dels independentistes ha recordat que van proposar a Colau que escollís entre ells i el PSC i que "van preferir la vella política".

La CUP i Mickey Mouse

La intervenció més dura, però, l'ha firmat María José Lecha, que davant les crides de Barcelona en Comú i el PSC a seguir teixint aliances amb les esquerres per als grans acords de ciutat, ha demostrat que alguna cosa s'ha trencat amb l'entrada dels socialistes al govern. "Ara guanyen quatre regidors però perden la possibilitat d'arribar a acords amb la CUP", ha assegurat. "Després no ens en facin responsables", ha afegit en referència a la dura negociació que van mantenir les dues forces per segellar el pacte per a la modificació pressupostària. La imatge de l'hostilitat la personificava el regidor cupaire Josep Garganté, vestit amb una samarreta de Colau convertida en Mickey Mouse. La samarreta que, sota de les sigles A.C.A.B. -que fa referència a l'eslògan antipolicial anglès 'All cops are bastards'- detalla 'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona', ha generat polèmica la xarxa.

CiU, per boca del seu portaveu, Joaquim Forn, ha recelat sobre si el nou govern serà un govern "on regnarà la discrepància", tenint en compte les diferències de criteri de socialistes i 'comuns' en aspectes bàsics de ciutat. Forn ha retret a Colau que hagi volgut fer de "partit antisistema" a l'Ajuntament i hagi acabat pactant amb qui va governar durant 32 anys. "No es pot ser alcaldessa i antisistema", li ha retret.