Societat 22/04/2016

La CUP dinamita els pressupostos de Colau

Encara hi ha marge d'acord perquè l'equip de govern municipal ha convocat els regidors de la CUP a una reunió a l'Ajuntament demà al matí

Maria Ortega
3 min
Els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, Maria Rovira, Josep Garganté i María José Lecha, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaNo hi haurà modificació pressupostària a Barcelona, si no hi ha un canvi d'última hora. La CUP ha anunciat aquest divendres que votarà en contra de la proposta que Barcelona en Comú ha negociat amb ERC, PSC i el mateix grup anticapitalista, ja que considera que el govern no ha atès les seves peticions. "Nosaltres apostem pel canvi, per capgirar Barcelona", ha defensat la regidora cupaire Maria Rovira. El vot negatiu el van decidir ahir per unanimitat els representants de les 13 assemblees de la CUP a la ciutat. El govern d'Ada Colau necessitava, com a mínim, de l'abstenció dels cupaires per aprovar el pressupost amb el vot positiu d'ERC –ja confirmat– i del PSC –que el govern té "ben encarat".

Rovira ha dit que no s'han atès ni un quart de les propostes que han fet al govern en el pla que han anomenat les deu pedalades i que incloïa projectes com el carnet de ciutat per a sensepapers o la dissolució dels antidisturbis de la Guàrdia Urbana. La proposta que han atès amb més proporció, ha dit, és la de crear una xarxa de drets sexuals i reproductius. En aquest cas, el govern hauria acceptat incrementar la partida prevista de 600.000 euros fins a 1,2 milions.

Tot i així, l'equip de govern de Colau ha convocat els regidors de la CUP de Barcelona a una reunió demà dissabte a les 11 del matí a l'Ajuntament, segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, a través de Twitter, aquest vespre. Pisarello assegura que no deixaran "de treballar per tirar endavant els pressupostos del canvi".

Seria difícil, però, que la formació cupaire canviés d'opinió abans de dilluns. Si no ho fan, només un gir inesperat com que Ciutadans, que a l'última comissió es va reservar el vot, s'abstingués podria permetre que BComú aprovés els comptes com tenia previst.

Pel que fa a la CUP, s'avenen a continuar parlant d'un pressupost que actualment titllen de "continuista" perquè és una modificació del que va aprovar Xavier Trias. Dissabte de la setmana passada, després d'una assemblea, la CUP ja advertir que estava "lluny" de l'acord i ara, tot i l'esprint de les converses, defensen que "quatre dies" no han estat suficients per assolir un bon pacte.

Colau va anunciar ahir que té garantit el suport d’un dels tres socis necessaris per aprovar la seva gran modificació pressupostària, de fins a 275 milions d’euros. El cap de files d’ERC, Alfred Bosch, va comparèixer al costat de l’alcaldessa per donar llum verda a la proposta pressupostària, després que el govern municipal s’hagi avingut, per exemple, a incloure una partida de 15 milions per engegar la construcció de dues estacions de la L10 del metro a la Zona Franca, a desencallar el trasllat de la presó Model (s’hi aportaran 2 milions) i a destinar més recursos a escoles de baixa demanda (2 milions). Les propostes dels republicans acceptades tenen un impacte total de 35,9 milions d’euros. En el cas del trasllat de la Model, Colau i Bosch van concretar que el que es farà ara és comprar a la Generalitat els terrenys on hi ha el centre penitenciari obert de la Trinitat Vella –es farà, de fet, un primer pagament de 2 milions– perquè el consistori pugui avançar en la construcció d’habitatges i el Govern destini els recursos a projectar el trasllat.

BComú té encarrilat el 'sí' del PSC a la modificació pressupostària, tot i que podria no fer-se oficial fins dilluns, quan s’ha de celebrar el ple extraordinari de votació.

stats