Societat 21/04/2016

Colau segella amb ERC el pacte de pressupostos amb la incògnita de la CUP

L'acord amb el PSC no ha de comportar complicacions i els anticapitalistes decidiran aquesta nit el seu posicionament final

Maria Ortega
3 min
PLENA SINTONIA  Colau i Bosch van exhibir ahir complicitat i no van descartar que ERC entri al govern.

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja té garantit el suport d'un dels tres socis necessaris per aprovar la seva gran modificació pressupostària –de fins a 275 milions d'euros–. El cap de files d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch, ha comparegut aquest dijous al costat de l'alcaldessa per donar fumata blanca a la proposta pressupostària, després que el govern municipal s'hagi avingut, per exemple, a incloure una partida de 15 milions per engegar la construcció de dues estacions de la L10 del metro a la Zona Franca, a desencallar amb el Govern el trasllat de la Model (s'hi destinen 2 milions) i a destinar més recursos a escoles de baixa demanda (2 milions). Les propostes acceptades als republicans tenen un impacte total de 35,9 milions d'euros.

En el cas del trasllat de la Model, Colau i Bosch han concretat que el que es farà ara és comprar a la Generalitat els terrenys on ara hi ha el centre penitenciari obert de la Trinitat Vella –es farà, de fet, un primer pagament de 2 milions– perquè el consistori pugui avançar en la construcció d'habitatge i el Govern destini els recursos a projectar el trasllat. "Les competències penitenciàries són del Govern", ha insistit Colau, que ha remarcat que aquesta és la fórmula que han trobat per desbloquejar la situació. També ha defensat que es buscarà la fórmula perquè la Generalitat concreti com es retorna la inversió que el consistori avançarà a la L10. Grups com Ciutadans ja han criticat en reiterades ocasions que ERC pacti actuacions que afavoreixen els interessos de la conselleria d'Economia que encapçala Oriol Junqueras.

Barcelona en Comú també té encarrilat el 'sí' del PSC a la modificació pressupostària, tot i que podria no fer-se oficial fins dilluns, però té, en canvi, més dubtós el posicionament final de la CUP. En un context enrarit per polèmiques com el cas Garganté, els anticapitalistes van decidir dissabte en assemblea que, ateses les respostes que ha donat l'equip de Colau a les seves al·legacions, se sentien lluny de l'acord. La posició final, però, s'ha de decidir aquesta nit en una reunió del consell polític de ciutat, i la formació no té previst fer-la públic fins dilluns en el mateix ple que ha de donar tràmit als pressupostos. ERC, PSC i la CUP ja van permetre a l'equip de govern l'aprovació inicial d'aquest document, que ara afronta la seva aprovació definitiva.

En la posada en escena de l'acord amb ERC, Colau ha insistit que en les eleccions que la van catapultar a l'alcaldia la ciutadania va donar un missatge clar de voluntat de canvi i d'entesa entre les esquerres i ha agraït als republicans "la bona predisposició". Bosch, recollint el guant de la galanteria, ha apuntat que el que rubriquen avui és un "acord de ciutat", que satisfà els interessos dels veïns. L'alcaldessa ha tret pit per la proposta de comptes que espera poder tirar endavant i ha remarcat que permet destinar 2.147 milions a despesa corrent i 402 més a inversions. Colau s'ha mostrat convençuda d'assolir l'acord, també, amb el PSC, i ha expressat "confiança" en el que acabi fent la CUP, que és a hores d'ara la gran incògnita de l'operació pressupostària de l'Ajuntament. L'últim capítol del serial s'ha d'escriure dilluns en un ple extraordinari, on Barcelona en Comú necessita, com a mínim, del vot positiu d'ERC i PSC i l'abstenció de la CUP.

Sobre la possibilitat de portar aquesta entesa més enllà? Cap concreció més. Els republicans reiteren que estan oberts a parlar de tot –també de governabilitat–, però que no es veuen en un tripartit amb el PSC. "Estem al 2016. Tornar al 2007, quan ERC va trencar amb el govern municipal socialista de Jordi Hereu, és molt complicat", ha resumit Bosch. I, mentrestant, el pacte de govern entre BComú i els socialistesque hauria de comptar amb el suport extern dels republicans– avança i, si no hi ha girs, es concretarà després que, dilluns, el ple doni llum verda als pressupostos. Amb el permís de la CUP, esclar.

stats