Societat 22/03/2016

ERC confirma el seu 'sí' als pressupostos de Colau

Barcelona en Comú tirarà endavant, aquesta tarda, la modificació pressupostària de 367 milions d'euros, amb la partida pel metro a la Zona Franca que reivindiquen els republicans

Maria Ortega
2 min
Els regidors d'ERC Trini Capdevila, Alfred Bosch i Jordi Coronas amb el cartell del metro a la Zona Franca

BarcelonaL'equip de l'alcaldessa Ada Colau tirarà endavant aquest dimarts els seus pressupostos per al 2016. Uns comptes que no tenen el format convencional, sinó que són una macromodificació pressupostària que permet al consistori mantenir el pressupost prorrogat de l'any passat –no va tenir suports polítics per aprovar el nou– sense perdre capacitat d'inversió. En concret, l'operació preveu que 275,4 milions siguin un increment net del pressupost per a l'exercici 2016, mentre que els 91,4 milions restants seran canvis entre partides. El PSC, la CUP i, finalment, també, ERC ja han anunciat que votaran a favor de l'aprovació inicial d'aquesta operació, que, per tant, tirarà endavant amb 23 vots a favor. Tots els grups, però, s'agafen al període d'al·legacions per seguir negociant i no garanteixen encara el suport a l'aprovació definitiva.

ERC ha mantingut fins a l'últim moment la incògnita sobre el seu posicionament perquè, com va explicar ahir el seu cap de files, Alfred Bosch, volien veure fins a quin punt es concretaven les seves aportacions. La principal, havien reiterat, era que hi hagués la partida necessària per activar les obres de la L10 del metro, el ramal de la Zona Franca. I això s'ha traduït en 15 milions aquest 2016 i el compromís d'elevar fins a 44 aquesta quantitat en els següents dos exercicis.

A més, avui, ERC també ha celebrat que l'acord pressupostari inclou la partida necessària per fer el transport públic gratuït per als menors de 16 anys amb rendes baixes. Segons han detallat els republicans, les primeres T-16 estaran en funcionament a l'abril i, finalment, s'hi podran acollir més joves del que s'havia dit inicialment. S'hi destinaran, aquest 2016, 1,9 milions d'euros.

Fruit de l'entesa amb ERC, també s'han garantit 3,4 milions per assegurar que les obres del mercat de Sant Antoni estaran acabades la segona meitat del 2017. I, també, un milió d'euros per a comerços emblemàtics. Tot i així, el republicà ha puntualitzat que d'aquí a unes setmanes, en la votació final de la modificació, per part d'ERC "un 'no' és concebible" perquè les negociacions no estan tancades i estan sent "molt difícils". Sobre les partides que volen incorporar a l'ampliació del pressupostos, Bosch ha revelat que estan bàsicament destinades a les escoles amb dèficit d'inversió i a fer que l'Ajuntament cobreixi les mutualitats i assegurances esportives dels joves fins als 16 anys.

El PSC ja va confirmar divendres el seu vot favorable a la modificació en entendre que aquest pressupost torna el "protagonisme als barris" i s'inverteix en projectes com la Meridiana, ronda de Dalt i Pere IV. La CUP, al seu torn, va deixar clar que donarà el seu 'sí' a la proposta amb la confiança que, en el període d'al·legacions, Barcelona en Comú accepti les seves propostes. La resta de l'oposició s'ha mostrat crítica amb aquest pla B de Colau a l'aprovació dels pressupostos.

Aquesta entesa és el primer pas cap al pacte de govern que Barcelona en Comú cuina, des de fa mesos, amb el PSC i amb la voluntat de garantir el suport extern i puntual d'ERC.

stats