Societat 18/03/2016

Colau acorda el pressupost municipal amb ERC, PSC i la CUP

El pacte pressupostari passa per una modificació de crèdit de 367 milions i les formacions ultimen els detalls per aprovar-lo dimarts

Maria Ortega
3 min
Ada Colau aquesta setmana ha tingut una trobada amb el poder empresarial de la ciutat en un dinar a la Cambra de Comerç -a la foto amb el seu president, Miquel Valls.

BarcelonaEl govern de Barcelona en Comú ja ha aconseguit els suports polítics necessaris per llançar la seva proposta de pla B al pressupost del 2016, que se sotmetrà a votació –amb el suport de PSC, ERC i la CUP, amb qui s'ha negociat la iniciativa– a la comissió d'economia del pròxim dimarts. L'equip d'Ada Colau ha informat aquest divendres que la seva proposta econòmica passa per mantenir el pressupost del 2015 prorrogat i impulsar una macromodificació de crèdit de fins a 366,8 milions d'euros. Si s'aprova, serà la modificació d'aquest tipus de més envergadura de les que ha aprovat mai el consistori.

La impossibilitat del govern en minoria d'aprovar el pressupost tal com l'havia presentat –es volia fer una aprovació en dues fases per uns comptes que ascendien a 2.708 milions d'euros– ha conduït l'Ajuntament a plantejar aquesta fórmula per no haver de deixar les inversions previstes al calaix. En concret, l'operació preveu que 275,4 milions siguin un increment net del pressupost per a l'exercici 2016, mentre que els 91,4 milions restants seran canvis entre partides.

Això permet, segons ha detallat el govern, guanyar temps, perquè l'aprovació d'un pressupost convencional s'hauria allargat força més en el temps. Aquest càlcul inclou la previsió de pagar als treballadors municipals la sentència del TSJC de l'1% sobre la massa salarial (69,3 milions d'euros). Si s'aprova com està previst, els comptes quedaran xifrats ara en 2.549,4 milions d’euros, la qual cosa significa un increment de 179,4 milions respecte al pressupost inicial del 2015. En concret, les despeses corrents se situaran en 2.144,3 milions –131,3 milions més respecte al 2015– i una inversió total de 405,1 milions d'euros, mentre que en la proposta inicial el volum previst d'inversió era de 378,2 milions. A efectes comptables, part de l'increment net del pressupost es finançarà amb romanent de tresoreria corresponent a la liquidació del pressupost 2015 i amb ingressos.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que aquesta nova proposta és "coherent" i permet que les forces d'esquerres amb qui s'ha negociat "se sentin còmodes" i hi puguin donar suport. L'acord també necessitarà, com a mínim, l'abstenció de la CUP. El PSC ja ha confirmat que donarà suporta a l'aprovació inicial. La regidora socialista Montserrat Ballarín ha assegurat que, fruit de les converses amb el PSC, s'ha inclòs als comptes una partida de 43 milions per a inversions als barris: 15 milions per a la transformació de la ronda de Dalt, 17 per a Pere IV i 11 per a la Meridiana. ERC diu que és a prop de l'acord, tot i que tots dos grups s'agafen al període d'al·legacions per seguir negociant. I la CUP ja ha verbalitzat que hi votarà a favor perquè confia que incorpori les seves peticions.

Segons Pisarello, aquesta proposta de modificació de crèdit demostra que els comptes del consistori "no han d'estar condemnats a l'austeritat" i permet incrementar la despesa social i disposar de més diners per atendre els barris. "És una bona proposta d'acord i som molt optimistes per a la seva aprovació", ha dit. La previsió és que la proposta es pugui aprovar de forma definitiva a finals d'abril. De moment, no hi ha avenços en la negociació de govern. Tant PSC com ERC ja van advertir que el primer era tancar l'acord pressupostari.

Retirar la Medalla a la infanta Cristina i a Pujol

D'altra banda, Pisarello ha confirmat que en el proper plenari s'aprovarà, com estava previst, la retirada de la Medalla d'Or de Barcelona a la infanta Cristina i a Jordi Pujol i la concessió d'aquest reconeixement a títol pòstum a l'expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. "L'honor no es porta a la sang, es guanya", ha defensat Pisarello. Jordi Pujol, de fet, ja havia renunciat a la Medalla, i el que es farà ara és formalitzar la retirada.

stats