Societat 22/12/2015

La T-Jove serà gratuïta per a alguns joves barcelonins de 15 anys

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, han arribat a un acord per bonificar els joves de 15 anys, que podran tenir descomptes del 100% o del 50% en funció de la renda familiar

Martí Gelabert
2 min
UN SERVEI COSTÓS
 El deute del transport públic no ha deixat de créixer els últims anys.

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, han arribat a un acord per aplicar bonificacions a la T-Jove per als joves de 15 anys empadronats a Barcelona en funció de la renda. L'anunci arriba després que l'Autoritat del Transport Metropolità anunciés la congelació de preus dels títols de transport per al 2016 –l'Ajuntament va forçar-la– i l'ampliació de la gratuïtat de la T-12 fins als 14 anys. D'aquesta manera, l'Ajuntament cobrirà la despesa aplicada de la franja d'edat d'entre 15 i 16 anys amb bonificacions del 100% i del 50%.

La T-Jove serà gratuïta per als joves de les famílies que se situen per sota del primer tram de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem), que es fixa en els 532,51 euros mensuals. A les famílies que es trobin entre el primer i el segon tram –el doble– se'ls bonificarà amb el 50%, mentre que les que ho superin no tindran descomptes. Tant el grup de Colau com el de Bosch esperen que la mesura es dugui a terme a començaments del 2016. El pressupost destinat és d'1,9 milions d'euros. En aquest sentit, Colau ha destacat que "ens semblava molt pertinent aprofitar al màxim la situació de superàvit", i també ha reafirmat que per al govern municipal el transport públic és una prioritat.

Per la seva banda, el president del PSC a l'Ajuntament, Jaume Collboni, creu que aquest acord entre Barcelona en Comú i ERC és "insuficient i injust", ja que s'hauria de fer extensiu a tots els joves fins als 25 anys de l'àrea metropolitana, i no només als barcelonins i barcelonines. En aquesta direcció, Collboni ha recordat que "són precisament els noies i les noies universitaris els que han patit les pitjors pujades de taxes acadèmiques i les retallades més importants en beques". Des del PSC, de fet, s'ha comparat el preu dels bitllets entre Barcelona i Madrid, i han explicat que a l'àrea metropolitana es paga el doble que a la capital espanyola, on hi ha un abonament jove de 20 euros mensuals, fins als 26 anys.

Negociació d'ordenances fiscals

Bosch ha destacat que l'acord anunciat "facilita" la negociació sobre les ordenances fiscals, que s'haurien d'aprovar en el ple de la pròxima setmana i que encara no s'han acordat. Colau ha explicat que s'està negociant amb ERC i altres partits de l'oposició per tancar l'acord i evitar pujades generalitzades. En aquesta direcció, l'alcaldessa ha afirmat que aquests increments es produirien si no s'aprovessin unes noves ordenances fiscals.

Collboni ha assegurat que no hi ha cap pacte en aquest sentit i que el PSC presentarà demà al·legacions, mentre que es donarà de temps fins al plenari del proper dia 29 per definir la seva posició. Collboni ha anunciat que en la propera junta de portaveus els socialistes faran reserva de vot a l'espera que la negociació amb el govern municipal prosperi.

El govern de Colau va donar llum verda aquest novembre al projecte d'ordenances fiscals per al 2016. La decisió d'apujar l'IBI –pactada amb el PSC– entre un 3,9 i un 5% als propietaris de pisos de més valor cadastral va focalitzar les crítiques de CiU, PP i Ciutadans. La idea inicial de l'equip de Colau era congelar l'IBI per a tothom, però no va trobar aliats polítics, que titllaven de conservadora la proposta.

stats