Societat 15/04/2016

Govern i Ajuntament, més a prop de tancar la Model

El conseller de Justícia, Carles Mundó, i la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, s'emplacen a deixar el tancament en un "punt de no retorn"

Maria Ortega / Enric Borràs
2 min
L'inici de l'enderroc

BarcelonaSituar, per fi, el promès tancament de la presó Model en un punt de "no retorn". És la declaració d'intencions que han segellat aquest divendres la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, en la que ha sigut la seva primera reunió de treball per abordar els assumptes pendents en matèria de centres penitenciaris. El govern de Barcelona en Comú arribava a la trobada amb la pressió de saber que ERC, un dels seus socis per poder aprovar els comptes d'aquest 2016, posa com a condició per a l'aprovació definitiva de la modificació pressupostària desencallar el tancament de la Model. I avui, tot i que encara queden molts serrells per concretar, Ajuntament i Govern han fet passes importants en aquesta línia amb l'horitzó del ple previst a finals d’aquest mes per aprovar el pressupost.

El que ja s'ha definit en aquesta primera trobada, com ha concretat el consistori en un comunicat, és l'acord per desencallar la disponibilitat dels solars de l'entorn del centre obert de la Trinitat, al districte de Sant Andreu. Aquest és, segons l'Ajuntament, el "primer pas necessari" per poder construir en aquest espai habitatges de reallotjament per als veïns de la zona. Però la trobada ha fixat un repte més ambiciós: treballar en l'acord que permeti tancar definitivament la Model i redefinir el mapa d'equipaments penitenciaris de la ciutat.

Sanz i Mundó estan d’acord que cal treballar en un nou conveni, que desbanqui el protocol que es va signar el 2014, i que serveixi per detallar qui farà què en aquest macroprojecte. El document haurà d'especificar les inversions i els compromisos que assumeix cada institució i tant Govern com consistori confien a encarrilar l'acord per redactar-lo a curt termini. Això permetria tirar endavant els equipaments previstos a l'Eixample, com demana ERC.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha valorat molt positivament la reunió amb l’Ajuntament de Barcelona i confia a poder tenir encarat el conveni sobre el futur de la Model, que es redactaria en els pròxims mesos, abans que s'aprovin els pressupostos municipals. Previsiblement, a finals d'aquest mes. "Espero que siguem els primers que no hem promès el tancament de la Model i els primers d'haver-ho pogut aconseguir", ha declarat a l'ARA. Mundó s'esperava una reunió gairebé de cortesia però s'ha sorprès de trobar una actitud molt receptiva per part de l'equip d'Ada Colau.

Justícia ha posat damunt de la taula una proposta que inclouria un element nou: que els terrenys de la Trinitat on ara hi ha un centre obert passessin a mans de l'Ajuntament perquè hi pugui construir habitatge social i "regenerar el barri". El Govern i l'Ajuntament hauran de tancar ara els detalls sobre la construcció del nou centre de règim obert –que acolliria els presos d’aquest tipus de Wad-Ras, la Model i la Trinitat–, el centre de presos preventius, el tancament de la Model i el traspàs del solar de la Trinitat on hi havia el centre de règim obert al consistori. També s'haurà de pactar qui paga què de les despeses que comportaran totes aquestes obres. "En la proposta que hem plantejat tots hi veiem guany i que és una proposta seriosa", conclou Mundó.

stats