Societat 20/01/2017

Madrid i Barcelona exigiran de forma conjunta a l'Estat que posi topalls als preus del lloguer

Demanaran que es revisi tota la llei d'arrendaments urbans per estudiar també la durada dels contractes

S. Soro
2 min
Els lloguers de pisos s’han encarit un 6,6% només durant l’últim any, 10,9 euros més per metre quadrat.

BarcelonaEls ajuntaments de Barcelona i Madrid han anunciat aquest divendres un front comú per exigir al govern de l'Estat que imposi topalls al preu dels lloguers. La regidora d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, i el regidor d'Urbanisme de Madrid, José Manuel Calvo, han comparegut aquest matí de forma conjunta al consistori barceloní per presentar aquesta "aliança", que té l'objectiu de garantir que l'actual bombolla del lloguer -els preus s'han incrementat fins a un 8% l'últim any- "no provoqui l'expulsió de veïns dels seus barris".

"Aviat més ajuntaments se sumaran a aquesta petició, i farem una crida a altres ciutats per evitar que els nostres barris es buidin de veïns", ha assenyalat Sanz, que ha explicat que les ciutats de Madrid i Barcelona treballaran també de forma conjunta en l'abordatge de "problemes i reptes" compartits pels dos municipis, com ara la contaminació o la gentrificació. Aquesta col·laboració es farà a través de reunions trimestrals per posar en comú els problemes i també les possibles solucions. "Barcelona i Madrid no havien estat mai tan a prop com ara", ha assenyalat l'homòleg de Sanz, José Manuel Calvo.

Els regidors Gala Pin i Josep Maria Montaner, també presents a la compareixença, han explicat que des de l'Ajuntament s'està treballant en l'índex de preu de referència que va anunciar la Generalitat, amb l'objectiu d'establir "què es considera un lloguer abusiu". En aquest sentit els regidors han recalcat la necessitat de revisar l'actual llei d'arrendaments urbans per estudiar també altres elements que poden provocar l'expulsió de veïns i l'especulació, com ara la temporalitat dels contractes.

Barcelona vol una regulació pròpia

La tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ja va celebrar dimecres passat que l’índex de preus de referència era "una bona notícia" per poder lluitar contra l’especulació, però va recalcar la importància de definir el més aviat possible què vol dir un lloguer abusiu, i va obrir la porta a "explorar la possibilitat que Barcelona tingui una regulació pròpia". "Ens agradaria poder treballar des de la singularitat de Barcelona", va dir aleshores Ortiz, que va destacar que la gentrificació i les inversions immobiliàries que tenen lloc a la capital catalana "no tenen res a veure", amb la d’altres pobles i ciutats de Catalunya.

Segons la proposta de la Generalitat, l’índex es farà en base als preus de mercat existents, fent servir com a referència les fiances de lloguer dipositades a l’Incasòl. Els propietaris que fixin un preu per sota de l’índix seran bonificats a través de l’IBI, i els que el sobrepassin patiran una pujada en l’impost sobre els béns immobles.

stats