Societat 03/03/2020

Sanitat acorda celebrar partits de risc a porta tancada i suspendre actes de professionals sanitaris

Afecta al València Basket-Milà, el València-Atalanta, el Getafe-Inter i l'Uni Girona-Venècia

Gemma Garrido Granger / Ot Serra
4 min
Imatge d'arxiu de l'Hospital de Torrejón de Ardoz, a Madrid, on hi ha cinc contagiats de coronavirus amb pronòstic greu.

Barcelona / MadridArriben les primeres mesures restrictives a l'Estat com a conseqüència del coronavirus, alhora que es rebaixa l'alarmisme sobre la possibilitat de passar a la fase dos en les zones més problemàtiques. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que els esdeveniments esportius que enfrontin a clubs provinents de zones de risc se celebraran a porta tancada. Aquesta mesura afecta al Valencia Basket-Olímpia de Milà de l'Eurolliga de bàsquet de dijous, el València-Atalanta de Lliga de Campions de futbol del 10 de març, el Getafe-Inter d'Europa League de futbol i l'Uni Girona-Venècia de bàsquet del 19 de març. Aquesta decisió s'ha pres d'acord amb les federacions esportives pertinents i el Consell Superior d'Esports, i les comunitats autònomes tindran l'última paraula. La Generalitat valenciana ja ha confirmat que complirà la instrucció del ministeri i, veient la coordinació amb què s'està abordant la resposta al Covid-19, tot fa pensar que la resta de partits també seguiran la mateixa recomanació.

Illa ha explicat que la instrucció s'aplica en aquells esdeveniments esportius en el qual hi coincideixi una gran multitud de gent que vingui de zones de risc: les quatre províncies del nord d'Itàlia -Llombardia, Emília Romagna, Venetto i Piemont-, la Xina, Japó, Corea del Sud, Iran i Singapur. És per això que no queda afectat el partit Alabès-València d'aquest cap de setmana, encara que Vitòria sigui un dels focus més assenyalats del coronavirus a l'Estat. "Vitòria no és zona de risc", ha deixat clar el ministre.

La segona mesura restrictiva anunciada per Illa és la suspensió de tots aquells actes, fòrums i seminaris en què hagin de participar professionals sanitaris. "Sobre ells descansa la resposta al coronavirus", ha argumentat. De moment són tretze els professionals sanitaris infectats a tot l'Estat i en tres comunitats autònomes -Andalusia, Euskadi i la Comunitat de Madrid- s'han produït contagis entre ells. El del personal mèdic és un col·lectiu de risc perquè el seu contacte amb persones fràgils obliga a plantejar-se si poden continuar amb la seva activitat assistencial, tal com ja havia afirmat aquest migdia el director del centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. De fet, la consellera de Salut del País Basc, Nekane Murga, ha reconegut que el fet que cinc dels tretze contagis a Euskadi s'hagin produït entre personal mèdic, i que entre els 211 contactes hi hagi altres professionals, es tradueix en un afebliment del funcionament dels centres sanitaris.

157 infeccions en actiu a l'Estat

El Covid-19 afecta ja unes 157 persones arreu de l'Estat -set dels quals greus- i té en la Comunitat de Madrid una de les principals zones crítiques. Aquest dimarts s'ha registrat en tan sols unes hores un increment dels infectats, fins arribar als 49 que aquesta tarda ha confirmat el ministeri de Sanitat, 21 més dels que havien transcendit dilluns i més del doble dels notificats pel País Valencià (19), la segona regió amb més casos i la primera que registra una víctima mortal. De moment, cinc dels contagiats a Madrid tenen un pronòstic complex i segueixen ingressats en cures intensives. Un d'ells és un professor de primària d'una escola del nord de la capital espanyola, que es trobava ingressat des de diumenge per una pneumònia.

A més, l'administració madrilenya ha detallat que segueixen fent-se estudis epidemiològics entre els contactes i familiars de la cinquantena d'infectats per detectar l'abast de la transmissió. La cerca també s'ampliarà al personal de l'hospital de Torrejón de Ardoz, municipi on es creu que hi ha un dels possibles orígens d'una de les cadenes de transmissió local que tant inquieten les autoritats sanitàries.

A l'espera que el ministeri de Sanitat verifiqui els casos anunciats les últimes hores, s'ha optat per mantenir la fase de contenció i no aplicar mesures restrictives a les zones de més interès (Madrid i Euskadi). Així ho ha explicat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i ho ha confirmat Illa, després que dilluns es fessin saltar les alarmes amb la possibilitat de tancar escoles o evitar aglomeracions. Simón fins i tot ha fet servir la paraula "sobreactuació" a l'hora de parlar d'aquestes mesures dràstiques. Tanmateix, ha advertit que caldrà analitzar el creixement de casos a la Comunitat de Madrid per determinar si l'origen és desconegut o bé es pot identificar la font del contagi. Tal com ja va fer aquest dilluns, Simón ha reiterat que, en cas que s'apliquin mesures restrictives, seran "específiques" per a cada lloc en funció de les circumstàncies i sempre amb "absoluta coordinació" amb les comunitats autònomes.

Ara per ara només es lliuren del coronavirus Galícia, Múrcia, l'Aragó, Ceuta i Melilla. La xifra exacta de contagis arreu de l'Estat ha ballat les últimes hores en funció de si la dada procedia del ministeri de Sanitat o dels governs autonòmics, que són els que recopilen les informacions de la xarxa de vigilància epidemiològica. Amb tot, sembla que les diferències entre administracions comencen a retallar distàncies: aquest dimarts l'executiu espanyol ha anunciat uns 151 afectats pel Covid-19, mentre que la suma dels positius confirmats per les conselleries de les 12 regions afectades se situa entorn als 157. Si es tenen en compte les tres altes que s'han donat des que va detectar-se el primer cas del virus i la primera víctima mortal a l'Estat s'haurien contagiat un total de 161 persones.

stats